Dreptate in cazul Amaliei

București, 1 octombrie 2019. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) obține o victorie strategică în cazul unei eleve din Covasna, fiindu-i acordat în cele din urmă un profesor de sprijin la clasă.

Amalia este elevă în clasa a treia la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu”, din Întorsura Buzăului, Covasna și are cerințe educaționale speciale. Ea are o ușoară formă de dizabilitate intelectuală. Din acest motiv, părinții acesteia au solicitat în repetate rânduri alocarea unui cadru didactic de sprijin, încă din anul școlar 2016-2017, odată cu intrarea Amaliei în învățământul primar. Timp de 3 ani, aceștia s-au lovit de refuzuri atât din partea școlii, cât și din partea Inspectoratului Școlar Județean Covasna, fiind invocate drept motive lipsa fondurilor suficiente pentru înființarea unui nou post, întrucât ”școala și Inspectoratul Școlar Județean Covasna trebuie să se încadreze într-un anumit număr de posturi, impus de Ministerul Educației Naționale”. Astfel, în tot acest timp eleva fost nevoită să se adapteze singură la cerințele învățământului de masă, acest lucru fiindu-i foarte dificil în lipsa atenției suficiente din partea unui cadru didactic.

În urma demersurilor CEDCD, Inspectoratul Școlar Județean Covasna a înștiințat Curtea de Apel Brașov cu privire la înființarea unui post de învățământ special (profesor de sprijin) pentru Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu”, Întorsura Buzăului.

Considerăm totuși că neglijența Inspectoratului Școlar Județean Covasna/ Ministerului Educației Naționale în abordarea acestei situații reprezintă grave nedreptăți la adresa parcursului educațional al Amaliei, creând totodată o barieră pentru aceasta, îngreunându-i potențialul progres timp de 3 ani.

CEDCD continuă procedurile pentru asigurarea explicită a unui cadru didactic special pentru Amalia, întrucât înștiințarea înființării postului din iunie 2019 are caracter general, nefiind clar dacă ocupantul postului se va ocupa de elevă în mod particular.

Persoană de contact:

Madalina TURZA

Email: madalina.turza@cedcd.ro

Mob: 0737545955

Fax: 021/7952465

 
Statistici: 783.412 vizite, 191.692 vizitatori unici şi 2 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5