Mergem in sedinta comisiilor reunite si cerem amendarea bugetului pe 2019

 

 

Mergem în ședința comisiilor reunite și cerem amendarea bugetului pe 2019

 

Dragi părinți, dragi prieteni,

În cei 10 ani de când militez pentru drepturile copiilor cu dizabilități nu am văzut un proiect de buget atât de discriminatoriu. Am decis că trebuie să ne mobilizăm rapid și împreună cu voi, părinții copiilor cu dizabilități din peste 20 de orașe din țară, am protestat vineri în fața prefecturilor și a Guvernului față de aceste măsuri. Din păcate însă măsurile bugetare promise nu s-au regăsit în bugetul votat vineri de guvern. Acesta apornit spre Parlament cu ZERO lei pentru persoanele cu dizabilități de la bugetul central, lăsând întreaga răspundere pe seama autorităților locale.

Din fericire, bugetul mai are câțiva pași de parcurs: votul în comisiile reunite ale parlamentului, votul în plen, urmate de promulgarea bugetului de către Președinte. Vă cer ajutorul să îndreptăm aceste măsuri cinice. Primul pas este să le scriem membrilor comisiilor reunite și să le cerem să amendeze legea bugetului astfel încât el să răspundă nevoilor nostre urgente, și, nu în ultimul rând, să solicităm să fim primiți în nume individual la ședințele comisiilor!

 

CARE SUNT PAȘII:

  1. intră pe email-ul tau și compune un mesaj către următoarele adrese ale comisiilor parlamentare: cdo@senat.ro, cmun@senat.ro, comisiabuget@senat.ro, constitutionalitate@senat.ro, cp08@cdep.ro, cp07@cdep.ro, cp05@cdep.ro, cp02@cdep.ro, madalina.turzat@cedcd.ro
  2. Folosește textul de mai jos sau compune un text care să facă referire la bugetul ZERO pentru dizabilitate și la accesul la lucrările comisiilor pe tema bugetului:

Subsemnata/Subsemnatul …………. ……………. vă rog respectuos să aveți în vedere următoarele amendamente la Proiectul de Buget transmis de Guvernul României:

  • Modificarea Proiectului de Buget pentru anul 2019 și asigurarea cheltuielilor de asistență socială și protecție specială a copilului (salariile și îndemnizațiile asistenților personali, cheltuielile pentru serviciile destinate copiilor din orfelinate și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale) de la bugetul central, cu destinație specială, așa cum prevede Legea 448/2006.
  • Înființarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinație fixă pentru programe de tranziție și inserție pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, din sumele colectate de la angajatorii publici și privați pentru neangajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități.
  • Decontarea terapiilor și a tehnologiilor asistive pentru copii și adulți din fondurile CNAS.

Totodată, vă rog să aprobați prezența subsemnatului / subsemnatei la dezbaterile din comisiile reunite pe tema bugetului de stat 2019, începând cu orele 15:00. Menționez că programul comisiilor a fost publicat târziu și am fost în imposibilitatea de a solicita aprobarea participării cu mai mult de 24 de ore înainte de ședință.

Vă mulțumesc!

Nume, prenume

3. Trimite mesajul și vino LUNI, începând cu orele 14:30 la Parlament (intrarea dinspre parcul Izvor) pentru a putea participa la ședințele comisiilor. Să ai la tine un act de identitate pentru accesul în clădirea Parlamentului. Dacă nu poți ajunge luni la Parlament, trimite mesajul fără ultimul paragraf în care se solicită accesul la dezbateri.

Bugetul, în forma actuală, este o lovitură dură pentru sute de mii de familii care supraviețuiesc din aceste sume. Sunt persoane pe care dizabilitatea le împiedică să muncească, care depind de asistenți personali. Nesiguranța și sfidarea ne-a scos în stradă, cu tot cu copii, în fotolii rulante, nevăzători sau pur și simplu în semn de solidaritate.

Bugetul adâncește multe inegalități iar situația persoanelor cu dizabilități fiind cea mai stridentă și dureroasă. Aceste probleme vor fi disecate în comisiile de specialitate, iar noi, împreună, cât mai mulți, le vom atrage atenția asupra lor.

Nu vor putea spune că nu au știut. Vrem să fie limpede că au în mâini, în vârful pixului, soarta a sute de mii de persoane vulnerabile.

Durează doar 2 minute să trimiteți mesajul dar asta ne mai dă o șansă să oprim acest buget și nedreptățile pe care el le-ar produce copiilor și adulților cu dizabilități care au avut deja parte de o doză prea mare de nenoroc.

 

Maria Mădălina Turza

președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități

 

….

 
Statistici: 819.311 vizite, 202.802 vizitatori unici şi 2 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5