Lansare Proiect INDRAZNESTE SA LUPTI PENTRU COPILUL TAU

Lansare Proiect INDRAZNESTE SA LUPTI PENTRU COPILUL TAU

Lansare Proiect

DEMNITATE, ACCES, RESPECT PENTRU COPIII CU DIZABILITĂȚI

”Dignity, Access, Respect, Education for Children with Disabilities

D.A.R.E for Children with Disabilities”

 

București, 6 noiembrie 2014. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) demarează astăzi implementarea Proiectului ”Dignity, Access, Respect, Education for Children with Disabilities- D.A.R.E for Children with Disabilities”, proiect finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă – Inițiativa pentru Drepturile Omului.

Scopul acestui proiect este de a  facilita accesul nediscriminator al copiilor cu dizabilități la educație de calitate.  Parintii isi vor putea face auzita vocea cu privire la calitatea educatiei copiilor lor in scolile speciale.

Astfel, ne propunem ca prin intermediul acestui proiect să analizăm derularea actului educațional într-o școală specială, pentru a fi în măsură să oferim părinților de copii cu dizabilități un instrument eficient de evaluare a școlilor speciale în care sunt încadrați copii acestora.

De asemenea, vom organiza 5 întâlniri regionale cu părinții de copii cu dizabilități, în cadrul cărora le vom pune la dispoziție informații relevante cu privire la dreptul la educație al copiilor lor, la modalitățile de recunoaștere și sesizare a situațiilor de discriminare, precum și la modalitățile de evaluare a calității educației copiilor lor în școlile speciale.

În egală măsură, vom veni în întâmpinarea nevoilor părinților de copii cu dizabilități prin pilotarea unei platforme online prin intermediul căreia aceștia pot transmite informații relavante despre gradul de satisfacție față de școlile speciale în care învață copii lor pe baza unui chestionar. Chestionarul online va fi accesibil tuturor părinților la nivel național pentru a contribui la transparentizarea sistemului de educație specială.

Totodată, părinții vor beneficia de sprijin și consiliere juridică din partea CEDCD pe parcursul implementării proiectului în raport cu dreptul la educație al copiilor lor.

Proiectul D.A.R.E for Children with Disabilities se derulează pe o perioadă de 12 luni.

”Acest proiect oferă în premieră părinților oportunitatea de a dezvolta o atitudine participativă față de procesul educațional al copiilor lor și de a-și face auzită vocea în

calitate de utilizatori ai sistemului de educație specială. În același timp, contribuția părinților la monitorizarea și evaluarea actului educațional constituie un model pilot de transparentizare a sistemului de educație specială. Ne dorim servicii educaționale centrate pe nevoile copiilor cu dizabilități, ne dorim calitate, transparență și implicarea directă a părinților în stabilirea obiectivelor din Planul de Intervenție Personalizată”, a declarat Mădălina TURZA, preşedinte CEDCD.

Rezultatele studiului, precum și contribuțiile părinților vor fi prezentate la finalul proiectului în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții factorilor de decizie în materie.

Informaţii de background:                

România a ratificat Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi în anul 2010, prin Legea 221/2010.

In România trăiesc, conform datelor statistice oficiale, 70.647[1] copii cu dizabilități înregistrați, însă totalul real al numărului de copii cu nevoi speciale depășeste cu mult aceasta cifră oficială deoarece ea reprezintă exclusiv numărul copiilor pentru care părinții/reprezentanții legali au realizat demersuri complexe de înregistrare și obținere a certificatelor de handicap. Din totalul de 70.647 copii cu dizabilități înregistrați, 11.904 sunt școlarizați în școli speciale, 23.773 urmează cursurile școlilor de masă, iar 4.038 urmează alte forme de învățământ[2]. La o analiză sumara a datelor oficiale putem oberva faptul că aproximativ 31.000 de copii cu dizabilități nu sunt școlarizați.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                  E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

www.cedcd.ro/old

 

 


[1] Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului - http://www.copii.ro/alte_categorii.html

[2] Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului - http://www.copii.ro/alte_categorii.html

 
Statistici: 813.561 vizite, 200.954 vizitatori unici şi 8 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5