De ce le este greu copiilor sa respecte un program sau o rutina

De ce le este greu copiilor să respecte un program sau o rutină
 
 • Pentru mulți copii este dificil să respecte un program sau o rutină.
 • Să respecți un program necesită mai multe abilități – este mai greu decât pare.
 • Fii atent la ce se întâmplă când copilul tău pierde o parte sau mai multe părți ale rutinei.

Copilul tău are o rutină de somn care se schimbă rar. Pune deoparte jucăriile, îmbracă pijamalele, se spală, merge la somn. Are rutine de dimineață și pentru după școală. I-ai făcut program chiar și pentru zilele săptămânii.

Totuși, din nu se știe ce motiv, copilul tău nu urmează nicio astfel de rutină. De ce face acest lucru? Asta duce numai la cicăleală, certuri și frustrare.

Există multe motive pentru care copiii nu urmează rutinele și programele zilnice. Pentru mulți, este un lucru care se întâmplă din când în când și care nu reprezintă o problemă în sine. Pot fi doar distrați, preocupați sau pur și nu simplu nu au chef să respecte un program.

Pentru alți copii, nerespectarea unui program reprezintă o problemă regulată. Dacă ai observat acest lucru la copilul tău, te-ai putea întreba ce înseamnă. Află mai multe despre care posibilele cauze ale problemelor cu rutina și programul.

Cum îți poți da seama că îi este greu copilului să respecte un program  

Rezultatul este ușor de observat: Copilul tău nu este pregătit de somn sau de școală sau a pierdut pași importanți din rutină. (De câte ori nu fuge copilul tău pe ușă cu dinții nespălați?) Sau poate nu începe să-și facă temele decât până se apropie de ora somnului.

Dacă privești mai atent, ai putea observa câteva comportamente care duc la asta. De exemplu, ce se întâmplă când copilul ar trebui să-și scoată hainele dimineața? Își scoate toate hainele din dulap? Sau își scoate doar câteo haină? Când trebuie să se spele, merge la baie?

În ceea ce privește programul zilnic, ce face copilul tău mai exact în afară de teme? Cumva copilul tău uită de obicei de exercițiile la muzică, dar nu și de basket?

Când copiii au probleme cu rutina și programul, pare că mai multe lucruri lipsesc, nu doar unul sau două.

De ce au copiii probleme cu respectarea unei rutine sau a unui program

Să respecți o rutină sau un program ar putea părea simplu, dar de fapt necesită multe abilități. Unii copii au probleme cu una sau mai multe dintre aceste abilități. S-ar putea să aibă dificultăți cu:

 • a ține evidența timpului
 • organizarea și planificarea
 • a-și reaminti pașii rutinei
 • a se opri din ceea ce fac și a-și schimba ritmul
 • a se concentra pe o sarcină și a nu fi distrat
 • a fi atent la reguli

Aceste abilități fac parte dintr-un grup de abilități de gândire cunoscute drept funcționalitatea executivă. Mulți copii au probleme cu aceste abilități, în special copiii cu ADHD. Unii copii au nevoie de mai mult timp să integreze informații și să acționeze asupra acestora.

Cum poți ajuta

Să știi ceea ce îl determină pe copilul tău să nu respecte rutine și programe te ajută să descoperi ce ai putea face. Așadar, primul lucru de făcut este să-ți observi copilul. Ia notițe legat de ceea ce vezi.

Odată ce începi să vezi comportamente repetitive, vorbește cu oamenii care îl știu pe copilul tău și petrec timp cu el, cum ar fi profesorii și cei care îl îngrijesc. Îți pot împărtăși ce au observat și ei la copil și îți pot oferi o imagine de ansamblu asupra comportamentului său.

De asemenea, discută cu doctorul copilului tău sau alți profesioniști care îi oferă servicii medicale. Te pot ajuta să înțelegi ceea ce se întâmplă.

Între timp, iată câteva modalități prin care poți ajuta acasă:

 • creează un planner vizual sau un program cu poze și pune-l acolo unde copilul îl poate vedea cu ușurință. Pune-ți copilul să bifeze ce a făcut. Poți folosi și liste cu lucruri de bifat înainte de somn.
 • caută vizualuri pe care le poți printa și care să îl ajute să înțeleagă regulile gospodăriei.
 • încearcă să-l lauzi așa încât să-și îmbunătățească stima de sine și să-ți ajuți copilul să rămână motivat să încerce rutine și programe.

 

Idei-cheie:

 • când copiii au probleme cu respectarea rutinelor și a programelor, pare ca lipsesc mai multe piese, nu doar una sau două
 • problemele cu organizarea, ținerea unei evidențe a timpului și acordarea atenției sunt câteva motive pentru care copiii au probleme cu rutinele.
 • caută să observi comportamentele repetitive ale copilului tău și discută și cu ceilalți despre ce observă la el.

 

Sursa:

https://www.understood.org/en/learning-thinking-differences/child-learning-disabilities/organization-issues/child-wont-follow-routine-schedule?utm_medium=email&utm_source=newsletter-en&utm_campaign=evergreen-june20-fm&utm_content=send&fbclid=IwAR14LC2BR_vx7MWJNyVMdnZfQAvygOte6qpmy55kzIix04VQjdiFr6T7UcY

 
Statistici: 806.160 vizite, 199.098 vizitatori unici şi 18 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5