CEDCD castiga cazul paznicului care a dezvaluit tratamentele la care sunt supusi copiii dintr-o scoala speciala din Bucuresti

CEDCD câștigă cazul paznicului care a dezvăluit tratamentele la care sunt supuși copiii dintr-o școală specială din București

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități câștigă la CNCD cazul paznicului care a dezvăluit în 2017, în calitate de avertizor în interes public, tratamentele la care sunt supuși copiii dintr-o școală specială din București. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a stabilit că dispunerea unor măsuri față de paznic, precum dislocarea acestuia de la locul de muncă anterior și crearea unei comisii de cercetare pentru prejudiciul de imagine adus instituției, reprezintă discriminare sub forma hărțuirii și a sancționat cu avertisment persoanele în cauză.

Despre materialele foto-video din școala specială, care au fost făcute publice de CEDCD

În luna martie 2017, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități dezvăluia public materiale foto-video transmise de către paznicul unei școli speciale din București, privind tratamentele la care sunt supuși copiii din acea școală. În acestea, un profesor vorbea despre bătăile și insultele aplicate copiilor în spatele ușilor de la clasă închise, despre furtul mâncării copiilor de la cantină și despre neglijența profesorilor în ceea ce-i privește pe copii, toate fiind fapte ce intră sub incidența legii penale.

Link-ul către materialele foto-video de la acea vreme: https://vimeo.com/211528383

Pentru că a avut curajul să rupă tăcerea și să arate publicului,  prin CEDCD, frânturi din realitatea copiilor dintr-o școală specială bucureșteană, paznicului i s-au aplicat prevederile Legii 571/2004, conform cărora acesta este un avertizor în interes public, iar dezvăluirile sale reprezintă avertizare în interes public.

Cu toate acestea, la scurt timp, au urmat măsuri represive față de paznic din partea școlii. Reprezentanții școlii l-au convocat la o cercetare disciplinară ce nu a mai avut loc, acesta fiind însă sancționat cu avertisment scris „pentru că se face vinovat de oferirea de informații eronate organelor de îndrumare și control în data de 31 martie 2017, cu scopul de a denigra imaginea instituției de învățământ și prestigiul acesteia.” Mai mult decât atât, paznicului i s-a comunicat măsura de reamplasare a postului, astfel încât să nu mai aibă acces la cele întâmplate în școală.

Referitor la aceste fapte, „Colegiul director al CNCD a apreciat că acestea întrunesc elemente constitutive ale faptei de discriminare sub forma hărțuirii, potrivit art. 2, alin. 1 și alin. 5 din O.G. 137/2000.”

Avertizorul în interes public este persoană protejată de lege

Constatăm că, deși paznicul școlii speciale deținea calitatea de avertizor în interes public, acestuia aplicându-i-se prevederile Legii 571/2004, reprezentanții școlii au încercat, totuși, prin mecanisme și măsuri proprii, să-i creeze acestuia un cadru intimidant și ostil la locul de muncă, cu scopul de a-i determina plecarea.

Cu toate acestea, CEDCD își exprimă speranța că, după exemplul oferit de paznicul de la școala specială, vor fi și mai mulți avertizori care vor lua poziție în spațiul public, pentru a le face dreptate celor vulnerabili și aflați în situații de abuz.

În ciuda materialelor foto-video expuse public, situația copiilor din școlile speciale nu a suferit schimbări considerabile

În cele din urmă, reamintim că, în ciuda ororilor din școala specială dezvăluite public, aproximativ 31.000 copii încă învață în școli speciale, unde monitorii independenți nu au acces și de unde părinții îi iau adesea bătuți acasă sau abuzați sub alte forme.

 
Statistici: 813.356 vizite, 200.837 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5