Ecaterina Andronescu sanctionata de CNCD pentru declaratii discriminatorii

Ecaterina Andronescu - sancționată de CNCD pentru declarații discriminatorii

 

Vineri, 22 noiembrie 2019.

CNCD a decis că afirmațiile Ecaterinei Andronescu din presă, de la data de 16 februarie 2019, au fost discriminatorii și a sancționat-o pe aceasta prin avertisment contravențional, recomandându-i ca pe viitor să se abțină de la declarații care produc efecte discriminatorii.

Într-o declarație de presă de la acea vreme, Ecaterina Andronescu susținea împărțirea elevilor cu CES și a elevilor fără CES în clase diferite.

Afirmațiile Ecaterinei Andronescu de la acea dată, în calitate de Ministru al Educației:

„Noi acum îi avem pe cei cu dificultăţi de învăţare, să îi numim aşa generic, împărţiţi în două categorii. Pe unii îi trimitem în şcolile speciale, iar alţii sunt în şcolile normale, integraţi în clasele normale. Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură reuşim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integraţi în clasele normale şi atunci creăm dificultăţi la profesori. Şi mă gândeam dacă nu am putea să îi împărţim mai mulţi într-un loc şi să punem profesori de sprijin acolo. Adică aş vrea: ca şi lor, celor integraţi în şcolile de masă, să le putem asigura profesori de sprijin”.

CEDCD a argumentat în fața Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării că aceste afirmații sunt discriminatorii, deoarece doamna Ecaterina Andronescu propunea, în fapt, segregarea copiilor în clase diferite în aceeași școală, pe criteriul cerințelor speciale educaționale ale acestora. Mai mult decât atât, CEDCD a considerat că invocarea dificultăților profesorilor în gestionarea comportamentelor elevilor drept cauză a segregării acestora „într-un singur loc” nu poate fi validă, deoarece însuși Ministerul Educației este autoritatea responsabilă de numărul de posturi de profesor de sprijin înființate.

Astfel, în urma argumentelor aduse de CEDCD, CNCD a decis că susținerile din presă ale doamnei Ecaterina Andronescu produc efecte discriminatorii în spațiul public și le-a sancționat prin avertisment convențional.

În prezent, aprox. 5.000 elevi cu CES învață în școlile de masă, iar aceștia sunt frecvent supuși bullyingului, discriminării, izolării și violenței psihice și fizice, atât din partea colegilor, cât și din partea profesorilor. În acest context, asemenea declarații de presă prezintă un real pericol, cu atât mai mult cu cât provin din partea factorilor decizionali, și trebuie sancționate.

 
Statistici: 819.330 vizite, 202.805 vizitatori unici şi 1 vizitator online
Statistici T5 Statistici T5