Bugetul ZERO a fost adoptat Guvernul Dancila condamna sute de mii de persoane cu dizabilitati

Mii de persoane au protestat azi în capitală și peste 20 de orașe din țară împotriva adoptării bugetului în forma publicată la finalul săptămânii trecute. Bugetul central prevede ZERO alocări pentru dizabilitate și protecția specială a copilului, transferând integral responsabilitatea pe umerii administrației locale.

În pofida asigurărilor oferite de ministrul finanțelor, în pofida opoziției ferme și larg exprimate de grupurile vulnerabile afectate și sfidând reacțiile venite de la nivel local care au întărit faptul că primăriile se vor găsi în imposibilitatea asigurări acestor drepturi, Guvernul Dăncilă a trecut la adoptarea bugetului.

Mai mult, nici celelalte puncte cuprinse în propunerile organizațiilor și părinților persoanelor cu dizabilități - anume Fondul pentru Dizabilitate și decontarea terapiilor - nu se regăsesc în varianta finală.

În concluzie, avem în față un buget al României care pornește azi, în cea mai dezastruoasă formă propusă vreodată, către Parlament. Nu suntem dispuși să renunțăm la argumentele și revendicările noastre, de ele depinde supraviețuirea unei numeroase categorii de persoane care astfel este în totalitate abandonată de Guvern.

Ce vom face:

  1. Cerem respingerea legii în Parlament în forma actuală
  2. Cerem modificarea legii în sensul alocării de la bugetul central a cheltuielilor pentru dizabilitate și protecția specială a copilului, așa cum prevede Legea 448/2006 și Programul de Guvernare asumat - 2017-2020
  3. Cerem sesizarea Curții Constituționale, pentru încălcarea art. 49 și 50 din Constituție, privind Protecția Copiilor și a Tinerilor și Protecția Persoanelor cu Handicap, în cazul în care legea este adoptată în forma actuală

Cerem DEMISIA imediată a Guvernului Dăncilă.

Considerăm că un asemenea atac și o desconsiderară gravă a nevoilor și drepturilor persoanelor cu dizabilități și a grupurilor vulnerabilă descalifică definitiv guvernul, în componența sa actuală, ca potențial partener de dialog.

Momentul de azi, 8 februarie 2019, a relevat două aspecte fundamentale: părinții de copii cu dizabilități și adulții cu dizabilități din România, ajunși la limita suportabilității, au ieșit la lumină într-un efort supra-omenesc de mobilizare în 2 zile, iar Guvernul Dăncilă ignoră și sfidează sute de mii de cetățeni români aflați într-o maximă vulnerabilități. Într-un astfel de context, noi nu ne mai considerăm apărați și reprezentați de acest Guvern și vom face toate demersurile legale pentru blocarea acestui Buget abuziv”, - Maria Mădălina Turza, președinte CEDCD.

 

În zilele ce vor urma, vom face demersurile necesare pentru a ne adresa reprezentanților Parlamentului României.

 

VIDEO PROTESTE ÎN ȚARĂ: https://www.youtube.com/watch?v=LiqXN1mxIo8&feature=youtu.be

Link foto:

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fbit.ly%2FprotestBUGETdizabilitate&h=AT2gfnneCpXx9KbeWYrgxqiBRVrDmw6lfDLJ0Z9m1_7zByt7vRxxQ-eyD3iq6Lv8N6rAnld4jCGBrkNbSztOa6IXC7dKbcM_4IjuIvEvIyGq5JFCE6vKIZeKt2VNyDz9MbtGMQ

 

Persoană de contact: Maria Mădălina TURZA

Tel: 0737 545 955

Madalina.turza@cedcd.ro

 
Statistici: 767.802 vizite, 187.011 vizitatori unici şi 4 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5