Diriginta din Bucuresti amendata pentru discriminare si hartuire

Diriginta din București amendată pentru discriminare și hărțuire

Bucureşti, 26 iulie 2018. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a câștigat un nou dosar la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în cazul unui băiețel cu ADHD. Diriginta elevului a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 2000 de lei de către CNCD.

În luna Aprile, CEDCD a preluat cazul elevului de 12 ani, înscris la data respectivă, în clasa a V a la Școala Generală Nr. 40 din București. Deși părinții au făcut eforturi uriașe pentru recuperarea și evoluția lui Alex, începând cu etapa gimnazială a școlii, copilul a devenit ținta stigmatizării, a marginalizării și discriminării.

Regula nescrisă a mediului în care Alex își petrecea cele câteva ore la școală a fost aceea că orice incident apărut în școală sau în clasă îl avea drept vinovat din principiu pe Alex. Copilul a fost rând pe rând acuzat, stigmatizat și pedepsit pe motive ce reflectă cel puțin reaua credință și atitudinea retrogadă: Alex a fost acuzat și amenințat cu scăderea notei la purtare pentru comportament ”homosexual” pentru că și-a îmbrățișat colegul. A fost pedepsit, amenințat și umilit pentru că ”deranjează pauzele, trântește ușa, se ridică din bacă, deranjează colegii”.

Diriginta lui Alex a ales să refuze mărțișorul de la copil, să-l umilească în fața colegilor, să organizeze grupuri online de părinți pe care să-i instige împotriva copilului, să strângă formulare și semnături pentru excluderea acestuia.

Acesta este deja un scenariu clasic al discriminării copiilor cu dizabilități în școlile din România, însă așa cum facem de mulți ani nu vom înceta să ne luptăm pentru ca dreptul la educație incluzivă al copiilor noștri să fie respectat, cu atât mai mult cu cât legislația națională este extrem de clară în ceea ce privește dreptul de acces în școlile de masă. Ne bucurăm pentru reparția morală în favoarea lui Alex și îi asigurăm pe toți părinții că nu vom ezita să-i sprijinim atunci când școlile le încalcă drepturile copiilor lor. Prin sancțiuni sau de bună voie, profesorii și părinții elevilor tipici vor trebui să înțeleagă faptul că toți copiii au dreptul să învețe împreună. În școlile de masă. Iar pentru aceasta profesorii au obligații de adaptare, acomodare și suport”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

 

Persoană de contact: Madalina TURZA

Email: madalina.turza@cedcd.ro Mobil: 0737545955 FacebookID: Maria Madalina TurzaFax: 021/7952465                                                                                 

 
Statistici: 806.144 vizite, 199.098 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5