CEDCD avertizeaza conducerea Liceului Special din Cluj in legatura cu masurile represive luate impotriva elevilor

București, 13 iunie 2018. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a transmis Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Județul Cluj o adresă informativă cu privire la consecințele legale ale măsurilor represive luate împotriva elevilor ca urmare a incidentului din petrecut în noaptea de 10 iunie 2018.

Elevii Liceului au fost obligați de conducerea unității de învățământ să semneze o declarație pe proprie răspundere prin intermediul căreia se angajează să nu mai filmeze și transmită pe rețelele de socializare aspecte petrecute în școală sub amenințarea sancțiunilor.

Precizăm faptul că acest act nu poate produce efecte juridice, fiind lovit de nulitate. În cazul în care elevii semnează acest act, consimțământul acestora este obținut prin violență (art. 1216, Cod Civil[1]), prin constrângerea morală exercitată asupra acestora, prin poziția de putere deținută de reprezentanții școlii asupra elevilor, cărora le este insuflată indirect temerea privind securitatea fizică și emoțională pe care o au în acest liceu, mai ales în lumina revelării evenimentelor recente puternic abuzive.

Mai mult decât atât, obligarea elevilor la semnarea acestor acte, ce vizează restrângerea abuzivă a dreptului la liberă exprimare a elevilor din cauza publicării unor informații de interes public, cu amenințarea sancționării, reprezintă hărțuire[2] conform O.G. 137/2000 privind sancționarea și combaterea tuturor formelor de discriminare și se sancționează contravențional.

Considerăm reprobabilă atitudinea conducerii acestui Liceu, care în loc să dea dovadă de bună credință și să gândească măsuri de remediere, se îndreptă tot împotriva copiilor și îi obligă la restrângerea unor drepturi. Pentru această categorie de oameni nu există decât interesul personal și prezervarea privilegiilor cu orice preț. Inclusiv cu prețul suferinței și al vieții unor copii izolați în spatele zidurilor și ușilor închise. Nu este suficient că nu se pot exprima verbal, că nimeni din școală nu cunoaște limbajul mimico-gestual, le interzicem orice canal de comunicare, exprimare și protecție într-un mediu dovedit a fi extrem de ostil”, declară Mădălina TURZA președinte CEDCD.

Persoană de contact: Madalina TURZA

Email: madalina.turza@cedcd.ro Mobil: 0737545955 FacebookID: Maria Madalina TurzaFax: 021/7952465[1]Art. 1216 Violenţa

Alin. (2) - (2) Există violenţă când temerea insuflată este de aşa natură încât partea ameninţată putea să creadă, după împrejurări, că, în lipsa consimţământului său, viaţa, persoana, onoarea sau bunurile sale ar fi expuse unui pericol grav şi iminent.

[2]Art. 2, alin. (5) - Constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv. 

 
Statistici: 819.330 vizite, 202.805 vizitatori unici şi 1 vizitator online
Statistici T5 Statistici T5