Hartuit si victimizat la locul de munca pentru ca a dezvaluit abuzurile impotriva copiilor din scoala speciala

Hărțuit și victimizat la locul de muncă pentru că a dezvăluit abuzurile împotriva copiilor din școala specială

Video Școala Speciala Nr. 4

Bucureşti, 4 aprilie 2018. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a depus plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul domnului Toni Filip, omul care a avut curajul de a-și asuma răspunderea morală de avertizor în interes public cu privire la abuzurile împotriva copiilor din școala specială Nr. 4 din București.

În urmă cu un an CEDCD sesiza organele competente și aducea în spațiul public situația gravă și abuzurile împotriva copiilor din școala specială numărul 4. Demersurile CEDCD au avut la bază informațiile puse la dispoziție de către domnul Toni Filip.

În activitatea domnului Toni Filip de supraveghere a incintei școlii și a spațiului exterior acesteia, domnul Filip a remarcat o serie de fapte și atitudini abuzive, degradante și umilitoare aplicate de profesorii școlii copiilor cu dizabilități care studiază în Școala Specială 4, dintre care: bătăi crunte, insulte, lipsă de supraveghere, furtul mâncării copiilor de la cantină, întârzieri ale profesorilor la ore ș.a., precum și fapte ce constituie infracțiuni de serviciu în activitatea profesorilor.

Astfel, acesta, alături de soția sa, infirmieră în cadrul aceleiași școli, s-a decis, în perioada 2016-2017, să sesizeze situațiile grave observate, în scris, conducerii școlii, Inspectoratului Școlar și Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului București, solicitând luarea de măsuri pentru stoparea abuzurilor, însă toate răspunsurile primite au stabilit absența neregulilor la nivelul școlii. Mai mult, domnul Filip a solicitat sprijinul CEDCD, care a sesizat toate instituțiile competente cu privire la situația deosebit de gravă din cadrul Școlii Speciale Nr. 4.

Ca urmare a acestor sesizări repetate, în luna februarie 2017, domnul Filip a fost sancționat prin reducerea salariului cu 5%, iar în raportul de disciplină nr. 124/19.01.2016 este precizat: „Faptul că sunteți nemulțumit de absolut tot ce ține de mediul în care vă desfășurați activitatea denotă că nu vă puteți adapta mediului profesional, denaturând astfel bunul mers al instituției, aducând în același timp un prejudiciu de imagine și o defăimare a unității școlare și a cadrelor didactice și nedidactice din această instituție.”

În urma demersurilor CEDCD, în data de 19 aprilie 2017, domnul Filip Toni primește un avertisment scris, pentru că se face vinovat de oferirea de informații eronate organelor de îndrumare și control în data de 31 martie 2017, cu scopul de a denigra imaginea instituției de învățământ și prestigiul acesteia.”

Ulterior acestui avertisment scris, în data de 30 octombrie 2017, domnul Filip Toni primește înștiințarea nr. 2696/30.10.2017, prin care îi este pus în vedere „să respecte cu strictețe atribuțiile stabilite prin fișa postului, fără a le mai depăși, pentru a preveni aducerea unor acuzații nefondate la adresa cadrelor didactice”, în contextul în care dosarul penal este încă în lucru. În aceeași zi, îi este înmânată decizia având la bază hotărârea Consiliului de Administrație, conform căreia domnul Filip Toni își va desfășura activitatea la intrarea principală în curtea comună a Liceului Tehnologic Dacia și a Școlii Gimnaziale Speciale nr. 4 pe o perioadă determinată. Astfel, postul domnului Filip Toni este reamplasat, după o serie de încercări de sancționare disciplinară și înștiințarea intimidatoare de a nu mai aduce acuzații cadrelor didactice ale școlii.

În data de 15 ianuarie 2018, prin decizia având la bază hotărârea Consiliului de Administrație, îi este din nou comunicată aceeași măsură de reamplasare a postului la curtea comună a Liceului Tehnologic Dacia și a Școlii Gimnaziale Speciale nr. 4, pe perioadă nedeterminată pentru a nu mai fi în măsură să observe abuzurile din școala specială.

După cum poate fi remarcat, începând cu aprilie 2017, la câteva săptămâni de la publicarea materialelor audio-video privind tratamentele inumane și degradante aplicate copiilor cu dizabilități din Școala Specială nr. 4 și formularea denunțului penal de către CEDCD, cu deschiderea dosarului penal în care domnul Filip Toni este martor, până în ianuarie 2018, au fost luate  în mod repetat o serie de măsuri care să descurajeze implicarea domnului paznic în sesizarea eventualelor viitoare abuzuri (încercare de sancționare disciplinară, avertismentul scris, reamplasarea postului, revocarea deciziei de reamplasare și emiterea unei noi decizii).

Consecința acțiunilor cu caracter profund civic ale domnului Filip Toni sunt victimizarea, hărțuirea, prin restrângerea treptată a atribuțiilor de lucru, încercarea de marginalizare, de izolare din grupul de lucru și intimidarea printr-o serie de avertismente și înștiințări, cu scopul de a nu mai semnala și alte aspecte de natură penală observate.

Aceste acțiuni ale conducerii Școlii Speciale Nr. 4, manifestate prin hărțuirea, victimizarea și discriminarea prin asociere a domnului Toni Filip, care a acționat în intersul superior al copiilor abuzați în spatele ușilor închise, reprezintă o încălcare flagrantă a prevederilor legale și o încercare de intimidare a unui om prins în hățișul infracțional al unui sistem care distruge viețile copiilor cu dizabilități. CEDCD va apăra drepturile acestui om, care prin faptele sale a dat voce copiilor izolați și abuzați în școala specială. Ne vom asigura că domnia sa nu este singur în această luptă inegală cu ororile unui sistem care se acoperă prin orice mijloc de decenii”, declară Mădălina TURZA, prședinte CEDCD.

Persoană de contact: Madalina TURZA

Email: madalina.turza@cedcd.ro  Mobil: 0737545955 FacebookID: Maria Madalina Turza Fax: 021/7952465                             

 
Statistici: 819.330 vizite, 202.805 vizitatori unici şi 2 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5