Alex stigmatizat discriminat si pedepsit pentru ca este DIFERIT

Alex, stigmatizat, discriminat si pedepsit pentru ca este DIFERIT

Bucureti, 26 aprilie 2018. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabiliti (CEDCD) il reprezinta pe micul Alex la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminrii (CNCD).

Alex are 12 ani și ADHD. El este elev n clasa a V a la Școala General Nr. 40 din București. Deși prinții au facut eforturi uriașe pentru recuperarea și evoluția lui Alex, incepand cu etapa gimnaziala a școlii, copilul a devenit ținta stigmatizrii, a marginalizrii și discriminrii.

Regula nescrisa a mediului in care Alex iși petrece cele cateva ore la școala este aceea ca orice incident aparut in școala sau in clasa il are drept vinovat din principiu pe Alex. Copilul a fost rand pe rand acuzat, stigmatizat și pedepsit pe motive ce reflecta cel puțin reaua credința și atitudinea retrogada a scolii: Alex a fost acuzat și amenințat cu scderea notei la purtare pentru comportament "homosexual" pentru ca și-a imbrațișat colegul. A fost pedepsit, amenințat și umilit pentru ca deranjeaza pauzele, trantește ușa, se ridica din banca, deranjeaza colegii.

Diriginta lui Alex a ales sa refuze marțișorul de la copil, sa-l umileasca in fața colegilor, sa organizeze grupuri online de parinți pe care sa-i instige impotriva copilului, sa starnga formulare și semnaturi pentru excluderea acestuia.

In prezent Alex este timorat și triește cu sentimentul pervaziv al vinovției fața de orice se ntmpla in jurul sau.

CEDCD face toate demersurile juridice necesare pentru ca Alex sa beneficieze de dreptul sau la educație alturi de toți ceilalți copii. Conform normelor legale in vigoare (Art. 24, Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitți, ratificat prin Legea 221/2010, Art. 49, alin. (2) din Legea 1/2011- Legea Educației Naționale, republicat, Art. 15, alin (1), (2), (3) și Art. 16, alin (2), lit. b) din Legea 448/2006 republicat privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitți, Art. 51, alin. (2) din legea 272/2004 republicat privind protecția și promovarea drepturilor copilului, Ordinul comun MEN/MMFPS nr. 1985/2016, Anexa 14, lit. a, b), Alex are dreptul sa invețe in Școala General Nr. 40 și sa beneficieze de masuri de suport, care cad in sarcina școlii și a cadrelor didactice.

Comportamentul abuziv și discriminator al dirigintei, atitudinea pasiva a managementului școlii și instigarea și coalizarea parinților și a cadrelor didactice impotriva lui Alex reprezinta fapte grave de discriminare, victimizare și chiar instigare la ura și discriminare, fapt prevzut și pedepsit de Codul Penal. Din pacate, acesta este un scenariu devenit clasic in școlile din Romnia, care trebuie sancționat. Incurajm școlile sa ia msurile necesare efective pentru prevenirea și combaterea acestor situații pentru a evita situațiile litigioase, declara Madalina TURZA, președinte CEDCD.

 

Persoan de contact: Madalina TURZA

Email: madalina.turza@cedcd.ro Mobil: 0737545955 FacebookID: Maria Madalina Turza Fax: 021/7952465

 
Statistici: 806.163 vizite, 199.099 vizitatori unici şi 4 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5