Televiziunea Medicala Pentru prima data s-a sarbatorit Ziua Internationala a Sindromului Down in Romania

Televiziunea Medicala - Pentru prima data s-a sarbatorit Ziua Internationala a Sindromului Down in Romania

Pentru prima dată în România, se sărbatoreşte Ziua Internaţională a Sindromului Down, recunoscută oficial de Naţiunile Unite în 2011. Cu această ocazie Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a lansat o serie de manifestări.

Astfel, va avea loc o masă rotundă pe tema drepturilor copiilor cu dizabilităţi intelectuale în parteneriat cu Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), iar pe 22 martie - un Concert Extraordinar în beneficiul copiilor cu Sindrom Down din România. Concertul va avea loc la Sala de Concerte Mihail Jora începând cu ora 19:00 şi îl va avea ca protagonist pe Sujeet Desai, un tânăr muzician de 30 de ani din Statele Unite ale Americii.

Prezenţa lui Sujeet Desai în România este cu atât mai importantă cu cât parcursul sau de până acum este unul impresionant: a făcut sport de performanţă, cânta la şapte instrumente şi este invitat peste tot în lume pentru a susţine, pe lângă concerte solo, ateliere de dezvoltare personală şi discursuri motivaţionale. El este un adevărat ambsador internaţional al persoanelor cu dizabilităţi, fiind diagnosticat el însuşi cu Sindrom Down. Prin exemplu personal şi multiple medalii de aur câştigate la Jocurile Paralimpice, Sujeet vorbeşte şi cânta lumii întregi despre abilităţi, mai degrabă decât despre dizabilităţi. În 2009, s-a numărat printre cei doi purtători de mesaj ai campaniei naţionale de informare asupra Sindromului Down lansate de Naţional Down Syndrome Society în SUA.

"Prin aceste evenimente ne dorim să arătăm publicului larg cât de departe pot ajunge copii cu Sindrom Down dacă au parte de servicii de asistenta şi protecţie şi să marcăm începutul unei campanii de conştientizare a acestei problematici în România. Părinţilor din România care au copii cu Sindrom Down şi sunt lipsiţi de orice perspectivă asupra viitorului copiilor lor, le oferim imaginea concretă a potenţialului pe care îl au aceşti copii. Publicului larg îi transmitem mesajul că Sindromul Down nu se ia, iar prejudecăţile pot fi depăşite. Factorilor de decizie le semnalăm potenţialul acestor copii, potenţial care se poate manifesta dacă beneficiază de o educaţie şi intervenţie bazate pe standarde individuale, evitând transformarea lor în asistaţi sociali”, susţine Madalina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

Şi Asociaţia DOWN Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Sindrom Down Bucureşti şi Fundaţia Special Olympics din România organizează o serbare pentru a marca Ziua Internaţională a Sindromului Down, cuprinsă în agenda oficială ONU pentru prima dată începând cu acest an.

Sub sloganul “Putem învinge”, se doreşte informarea şi atragerea atenţiei societăţii şi a autorităţilor asupra acestui sindrom, pentru dezvoltarea toleranţei şi deschiderii faţă de incluziunea socială a persoanelor cu Sindrom Down.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Sindrom Down, în Capitala se va deschide şi un Centru de Zi pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilităţi, în cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare „Sfânta Maria”.

În cadrul complexului „Sf. Maria”, funcţionează deja Centrul Maternal şi Centrul de Zi pentru copiii cu vârste între 6 luni şi 4 ani, unitate care oferă servicii sociale specializate în scopul prevenirii separării copilului de familie.

"Deschiderea Centrului de Zi pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilităţi vine să completeze paleta de servicii sociale specializate în scopul prevenirii separării copilului de amilie. Acesta este primul serviciu de recuperare pentru copii cu dizabilităţi din sectorul 5 al capitalei", susţin reprezentanţii World Vision România, o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, de dezvoltare şi advocacy.

În Europa trăiesc aproximativ 700.000 de persoane care au fost diagnosticate cu sindromul Down. În prezent, incidenta cazurilor de copii care se nasc cu sindromul Down este de 1 la 600-1.000, aceasta reprezentând cea mai frecventă cauza genetică a tulburărilor de învăţare.

"În România, copiii care trăiesc cu această maladie duc lipsă de servicii sociale adecvate şi de sprijinul celor din jur", susţine europarlamentarul Sabin Cutas.

Găseşti aici acest articol

 
Statistici: 813.396 vizite, 200.858 vizitatori unici şi 2 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5