Romania Libera 3 decembrie 2011

Romania Libera -  3 decembrie 2011

3 Decembrie - Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Vezi cum a fost sărbătorită

de Diana Biţă

Aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de un handicap, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Oamenii cu dizabilităţi, mai ales cei cu probleme de comportament, sunt deseori marginalizaţi de ceilalţi.

Copiii sunt cei mai grav afectaţi de această discriminare. Ei nu ȋnţeleg faptul că sunt diferiţi de marea majoritatea a populaţiei. Nu pot să ţină pasul cu cei de vȃrsta lor, ȋnţeleg mai greu si se pot exprima mai greu. Pentru a-i ajuta pe acesti copii, dar si pe adulţii cu probleme, autorităţile si ONG-urile au demarat zeci de proiecte de sensibilizare. Ȋn ultima săptămȃnă, mii de persoane cu handicap au participat la ȋntreceri sportive si activităţi culturale, pentru a arăta semenilor că pot si ei fi integraţi ȋn societate.

La 1 decembrie, Direcţia pentru Protecţia Copilului din Sectorul 6 din Bucuresti a organizat o competiţie de sah la care au partcipat mai mulţi copii cu probleme. Printre acestia au participat si micuţi care au sindromul ADHD. Unii dintre ei au avut rezutate frumoase si la Campionatul Internaţionl de Sah care s-a desfăsurat, vara trecută, pe malul mării. Programul îsi propune să stimuleze gândirea logică si spiritul de combativitate în rândul copiilor, în scopul integrării lor sociale. Din fondurile alocate proiectului copiii vor fi răsplătiţi cu dulciuri, cupe si table de sah.

De asemenea, sȃmbătă, 3 decembrie, ȋn foaierul Sălii Radio "Mihail Jora" si ȋn Club A se vor desfăsura diverse programe artistice si expoziţii de pictură si lucrări artizanale realizate de persoane cu handicap.

Săptămâna trecută, reprezentanţii Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) au mers prin mai multe grădiniţe private si publice, unde le-au explicat micuţilor preşcolari despre importanţa acceptării copiilor cu Sindromul Down, Autism, ADHD si atle astfel de dizabilităţi.

La Arad, Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului a organizat programe artistice si concursuri sportive, iar la 5 decembrie, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany ȋn colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Arad organizează un eveniment special la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională "Tabacovici".

Ȋn Arges, persoanele cu handicap au primit pachete cu alimente, au participat la concursuri de table si de sah.

Ȋn fiecare an, la 3 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi Data a fost stabilită în 1992, de Adunarea Generală a ONU, pentru a motive populaţia să înţeleagă efectele dizabilităţilor si pentru a combate discrimiarea. ONU doreste ca ȋntreaga lumesă devină mai responzabilă în ceea ce priveste integrarea persoanelor cu dizabilităţi.

Găseşti aici acest articol

PDFRomania Libera - 3 decembrie 2011 (PDF, 60 kb)

 
Statistici: 819.311 vizite, 202.802 vizitatori unici şi 1 vizitator online
Statistici T5 Statistici T5