Romania tace la ONU

 

ROMÂNIA TACE LA ONU

Bucuresti, 28 septembrie 2012. Reprezentantul României la cea de-a cincea Cincea Conferinţă Statelor Părţi la Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi nu a avut nimic de spus în cadrul acestei reuniuni cruciale pentru viaţa şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

În condiţiile în care niciuna dintre instituţiile cu atribuţii în domeniu nu a anunţat nimic cu privire la această conferinţă, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a solicitat Ministerului Afacerilor Externe (MAE) informaţii cu privire la componenţa delegaţiei României şi la mandatul pe care aceasta l-a avut în cadrul reuniunii.

Răspunsul oficial al MAE la solicitarea CEDCD arată că la conferinţă a participat doar un reprezentant al Misiunii Permanente a României pe lângă ONU de la New York din cauza restricţiilor bugetare, iar mandatul României la această reuniune a fost următorul: „Delegaţia României va urmări şi va informa cu privire la aspectele de interes desprinse din cadrul dezbaterilor, cu accent pe situaţia copiilor şi a femeilor cu dizabilităţi şi va semnala bunele practici identificate la nivel internaţional în realizarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi

CEDCD este profund îngrijorat de lipsa de interes şi manifestată de autorităţile române cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, manifestată prin pasivitate şi lipsă de transparenţă. „Considerăm profund îngrijorătoare atitudinea autorităţilor din România care aleg să tacă în momente cruciale precum această conferinţă în care vocea celor peste 700.000 de persoane cu dizabilităţi din România ar trebui să fie auzită. Este inadmisibil faptul că România nu s-a pregătit pentru întrebările la care trebuia să răspundă şi nici nu a adus în dezbatere probleme stringente precum accesul la educaţie şi asistenţă specifică”, a declarat Mădălina TURZA, preşedinte CEDCD.

 

Informaţii de background:  

România a ratificat Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi în anul 2010, prin Legea 221/2010.

În perioada 12-14 septembrie 2012, la sediul ONU s-a desfăşurat a Cincea Conferinţă Statelor Părţi la Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.

Cu acest prilej Statele semnatare ale Convenţiei au trebuit să raspundă la întrebări precum:

- Ce măsuri au luat statele părţi ca să asigure dreptul la un standard de viaţă adecvat al copiilor cu dizabilităţi?

- Ce măsuri au luat statele părţi în vederea eliminării prăpastiei educaţionale dintre copiii cu dizabilităţi şi cei fără dizabilităţi?

- Ce măsuri au luat statele părţi pentru a asigura calitatea serviciilor medicale adecvate copiilor cu dizabilităţi?

- Cum promovează şi implementează statele părţi conceptul de „capacitate evolutivă” a copiilor cu dizabilităţi?

- Cum sprijină statele părţi familiile copiilor cu dizabilităţi?

 

   E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 813.303 vizite, 200.804 vizitatori unici şi 6 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5