Dreptate pentru micuta Mara

Dreptate pentru micuta Mara

Dreptate pentru micuţa Mara

 

Bucureşti, 27 august 2012– Decizia Curţii de Apel Ploieşti – o victorie importantă pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi

 

Curtea de Apel Ploieşti a dat câştig de cauză irevocabil micuţei Mara şi familiei ei în demersul de contestare a încadrării în grad de handicap.

Mara are aproape 3 ani şi Sindrom Down. Deşi este un copil minunat, ea nu face o serie de lucruri pe care copii de vârsta ei le fac şi cu atât mai puţin nu se poate spune despre ea că este un copil independent.

 

Cu toate acestea, instituţia de specialitate care evaluează şi realizează încadrarea în grad de handicap, DGASPC Prahova, a considerat că micuţa Mara nu poate primi gradul „grav”, în ciuda faptului că Mara este total dependendă de părinţi, face recuperare motorie constantă şi necesită îngrijire de specialitate.

Familia micuţei, susţinută de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), a contestat încadrarea injustă realizată de DGASPC, iar după mai multe termene, Curtea de Apel Ploieşti a admis irevocabil recursul familiei fetiţei.

Motivele pentru care, de cele mai multe ori reprezentanţii DGASPC nu acordă încadrările în grad de handicap corespunzătoare copiilor cu dizabilităţi, în ciuda faptului că aceştia îndeplinesc în mod evident criteriile, sunt de  natură financiară.

 

CEDCD atrage atenţia asupra faptului că această abordare a prevederilor legale este profund injustă şi discriminatorie, deoarece alocaţia lunară acordată copiilor cu dizabilităţi nu repreznită o sursă de venit, ci o formă de protecţie socială minimă care are rolul de a facilita accesul la servicii de specialitate specifice nevoilor lor particulare.

„Alocaţia de stat pentru copilul cu dizabilitate şi îndemnizaţia de insoţitor nu sunt un favor acordat copiilor cu dizabilităţi şi nici rezultatul bunăvoinţei unei comisii de evaluare. Ele reflectă gradul de dependenţă faţă de un părinte şi natura nevoilor speciale de creştere şi îngrijire”, declară Mădălina TURZA, preşedinte CEDCD.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) salută decizia Curţii de Apel Ploieşti şi îşi exprimă speranţa că şi în viitor drepturile copiilor cu dizabilităţi vor face obiectul unei aprecieri juste, atât în litera, cât şi în spiritul legii.

 
Statistici: 818.571 vizite, 202.416 vizitatori unici şi 2 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5