Invata-l pe cel de langa tine cat de minunat poate fi copilul cu Sindrom Down

Invata-l pe cel de langa tine cat de minunat poate fi copilul cu Sindrom Down

 

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a organizat în perioada 19 - 23 martie 2012 o serie de activităţi publice subscrise Campaniei naţionale „Şansă la normalitate pentru copiii cu Sindrom Down”, în contextul Zilei Internaţionale a Sindromului Down - 21 martie, recunoscută oficial de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2011.

Principalele momente ale Săptămânii Sindromului Down în România au fost:

1. Masa Rotundă cu tema „De la Dizabilitate la Diversitate - Standarde individuale şi drepturi efective pentru copiii cu Sindrom Down”, care a reunit experţi din cadrul autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu, organizaţii nonguvernamentale şi reprezentanţi mass media - 21 martie 2012;

2. Concertul Extraordinar în beneficiul Copiilor cu Sindrom Down - Muzica Dorinţelor Împlinite - 22 martie 2012;

3. Reuniunea informală a părinţilor de copii cu Sindrom Down cu prilejul vizitei Ambasadorului Persoanelor cu Sindrom Down, Sujeet DESAI, în România - 23 martie 2012.

Principalele concluzii ale intâlnirii interinstituţionale reflectă nevoia de cooperare între autorităţile publice şi societatea civilă, precum şi nevoia identificării unor soluţii adaptate particularităţilor de intervenţie şi asitenţă dedicate copiilor cu Sindrom Down. De asemenea, problematica discriminării din perspectiva dizabilităţii rămâne un aspect sensibil în demersul mai larg al incluziunii şi integrării copiilor cu Sindrom Down şi al părinţilor acestora. În acest context, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi au reiterat nevoia de efort susţinut în lupta antidiscriminare în care un rol major îl deţine componenta de informare.

Întâlnirea informală dintre părinţii copiilor cu Sindrom Down din România şi Sujeet DESAI şi mama sa, doctor Sindoor DESAI, s-a orientat, pe de o parte pe experienţa practică a creşterii şi educării copilului cu Sindrom Down, iar pe de altă parte pe aspecte medicale de ultimă oră în cercetarea Sindromului Down. Concluziile care s-au desprins vorbesc despre necesitatea identificării şi exploătrii abilităţilor copiilor cu Sindrom Down şi despre necesitatea implicării părinţilor în activităţile de lobby şi advocacy pornind de la nivel individual: „Invaţă-l pe medicul curant al copiluilui tău despre punctele tari ale acestuia, explică-i profesorului copilului tău despre abilităţile copilului tău, arată-i vecinului tău cât de cald, responsabil şi talentat poate fi copilul tău”, a declarat dr. Sindoor DESAI

Cele trei momente ale debutului de campanie au constituit un real succes din punct de vedere al lansării subiectului copiilor cu Sindrom Down în spaţiul public românesc, cât şi din punct de vedere al acoperirii mediatice, al dezbaterilor iniţiate şi al prezenţei experţilor în domeniu la evenimentele dedicate.

CEDCD salută deschiderea şi atitudinea proactivă a persoanelor şi instituţiilor care înţeleg că, numai printr-un efort comun şi o aboradare integrată a fenomenului Sindromului Down, copii şi adulţii cu Sindrom Down pot ieşi din logica dizabilităţii, devenind exponenţi ai diversităţii societăţii umane. Fiecare gest afirmativ din partea unui vector instituţional reprezintă o şansă dată copiilor cu Sindrom Down.

 
Statistici: 819.729 vizite, 202.912 vizitatori unici şi 5 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5