21 martie Ziua Internationala a Sindromului Down

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie pentru a desemna 21 martie ca "Ziua Mondială a Sindromului Down", începând cu anul 2012


Down Sindrome International (DSI) informează că în data de 10 noiembrie 2011 a fost adoptată prin consens în cadrul şedinţei plenare a Comitetului III al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite o rezoluţie pentru a desemna ziua de 21 martie ca "Ziua Mondială a Sindromului Down", urmând ca această reglementare să intre în vigoare începând cu anul 2012.


Rezoluţia a fost propusă şi promovată de către Brazilia, în urma unei cereri iniţiale din partea Federaţiei Asociaţiilor Braziliene a Sindromului Down, cea care a lucrat cu Down Sindrome  International (DSI) şi membrii săi pentru a lansa o campanie extinsă în scopul generării de sprijin internaţional. Rezoluţia a fost în cele din urmă sprijinită de către 78 state membre ale ONU.


Asociații și organizații de luptă împotriva Sindromului Down din toată lumea au militat pe lângă guvernele lor pentru ca acestea să susțină rezoluţia. Mai mult, DSI a lansat o petiţie internaţională pentru adoptarea de către ONU a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Aceasta a primit mai mult de 12.000 de semnături în două săptămâni şi a fost prezentată preşedintelui Comitetului III din cadrul ONU.


DSI a coordonat Ziua Mondială a Sindromului Down (WDSD) începând cu 2006 și ținută la 21 martie  pentru a simboliza unicitatea trisomiei cromozomului 21 care cauzează Sindromul Down. Scopul acestei zile este de a mări gradul de cunoaștere şi de înţelegere a unui sindrom care afectează aproximativ una din 800 de nașteri la nivel mondial, precum şi promovarea drepturilor normale ale persoanelor cu Sindrom Down de a se bucura de o viaţă completă, demnă şi de a putea fi membri activi în comunităţile lor şi în societate.


Diversele activităţi şi evenimente care au loc în această zi prezintă abilităţile şi realizările persoanelor cu Sindromul Down şi încurajează afirmarea acestora, a cunoașterii drepturilor şi a libertăților, astfel încât aceste persoane să facă propriile lor alegeri. Până în prezent, Ziua Mondială a Sindromului Down a fost celebrată în peste 60 de ţări din întreaga lume.


Începând cu 2012, Organizaţia Naţiunilor Unite va invita toate statele sale membre, organizaţiile importante din cadrul ONU, organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, inclusiv organizaţii non-guvernamentale şi sectorul privat, pentru a celebra Ziua Mondială a Sindromului Down astfel încât gradul de cunoaștere al opiniei publice în ceea ce privește Sindromul Down să se îmbunătățească.


Acest fapt va asigura un important pas înainte către obiectivul DSI ca Ziua Mondială a Sindromului Down să fie respectată şi sărbătorită de către persoanele afectate de Sindromul Down, familiile şi prietenii lor, cei care trăiesc şi lucrează cu ei, precum şi toate persoanele care doresc să promoveze şi să asigure o calitate a vieţii şi a drepturilor omului pentru toate persoanele cu Sindrom Down.


DSI dorește să mulțumească tuturor celor care au sprijinit această campanie,  în special Guvernului brazilian, Federaţiei Asociaţiilor Braziliene a Sindromului Down, tuturor organizaţiilor membre care au făcut apelat la sprijin la guvernele țărilor din care fac parte, dar mulțumește și tuturor celor care au semnat petiţia internaţională.

 

Down Sindrome International, 16 noiembrie 2011

 
Statistici: 739.921 vizite, 180.667 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5