NU NE CONDAMNATI COPIII NU SORIN CAMPEANU

NU NE CONDAMNAŢI COPIII! NU SORIN CAMPEANU!

Bucureşti, 5 noiembrie 2015. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la numirea ca Premier interimar a domnului Sorin CÂMPEANU, ministru al Educaţiei Naţionale.

Deşi înţelegem faptul că este un mandat interimar, reglementat de legislaţia în vigoare, considerăm că această numire reprezintă o sfidare la adresa sutelor de mii de părinţi de copii cu dizabilităţi din România ai căror copii nu au acces la educaţie, sunt discriminaţi masiv şi sunt in cea mai mare parte izolaţi în şcoli speciale.

Aşa cum am arătat în repetate rânduri, In Romania, traiesc peste 70.000 de copii cu dizabilitati.

18.000 NU SUNT SCOLARIZATI

31.000 sunt izolati in scoli speciale

In cinci ani, doar 39 de copii cu dizabilitati au reusit sa iasa din scolile speciale si sa intre in scolile de masa, în Bucureşti.

Ministerul Educatiei cheltuieste anual peste 100 milioane euro pentru scolile speciale, dar acesti bani nu ajung niciodata in scoli, pentru nevoile copiilor, ci  se pierd in hatisurile Consiliilor Judeţene.

Despre toate aceste aspecte, precum şi despre numeroasele abuzuri, molestări şi agresiuni fizice, emoţionale şi verbale ale copiilor cu dizabilităţi în şcoli, domnul Sorin Câmpeanu a fost informat în repetate rânduri de organizaţia noastră, de sute de părinţi, de reprezentanţi ai organismelor internaţionale informate de situaţia dramatica a copiilor cu dizabilităţi din şcolile din România, de mass-media.

Toate demersurile şi solicitările au rămas fără răspuns.

În acest context, solicităm retragerea mandatului interimar de Premier al domnului Sorin CÂMPEANU şi evitarea oricărei posibilităţi de re-numire a domniei sale într-o poziţie similară în Executivul României.

De asemenea, subliniem faptul că prin politicile publice şi deciziile luate de domnul Sorin CÂMPEANU, în calitate de ministru al Educaţiei a reiterat şi adâncit încălcarea masivă a reglementărilor internaţionale în vigoare cu privire la dreptul la educaţie incluzivă a copiilor/persoanelor cu dizabilităţi, fiind tributarul mecanismelor învechite şi discriminatorii promovate de Ministerul Educatiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Informaţii suplimentare despre încălcarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi în educaţie, despre precaritatea serviciilor oferite, despre izolare, abuzuri şi discriminarea acestora sub directa coordonare a ministrului educaţiei, pot fi regăsite în Rapoarte internaţionale realizate de reprezentanţi ai Consiliului Europei, Organizaţia Naţiunilor Unite etc.

Copiii cu dizabilităţi din România şi părinţii acestora sunt cetăţeni ai României cu drepturi egale, care nu mai sunt dispuşi să rămână în continuare cantitatea neglijabilă şi invizibilă a actului guvernamental. Pentru simplul motiv că acest lucru însemnă MOARTEA SOCIALĂ A COPIILOR NOŞTRI.

În acest context, CEDCD a demarat un proces de coalizare a părinţilor de copii cu dizabilităţi pentru a ne asigura că drepturile copiilor copiilor noştri vor fi respectate.

Persoana de contact

Madalina Turza, preşedinte CEDCD

Email: madalina.turza@cedcd.ro

Mob: 0737545955   

Fax: 021/7952465

 
Statistici: 736.650 vizite, 180.186 vizitatori unici şi 5 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5