DREPTATE PENTRU RADUCU

Bucureşti, 10 decembrie 2015. Ziua Internaţională a Drepturilor Omului aduce o victorie pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi – amendă contravenţională pentru grădiniţa care l-a discriminat şi hărţuit pe Răducu.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a comunicat hotărârea în cazul micuţului Radu, supus unor tratamente umilitoare şi degradante în gradiniţa la care învaţă din cauza dizabilităţii şi reprezentat în cauză de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

Radu are 5 ani și este diagnosticat cu deficit de atenție și hiperkinetism. Timp de mai mulți ani părinții săi au facut eforturi majore pentru recuperarea sa într-un centru privat de terapii. În 2014, Radu a fost declarat apt pentru școlarizarea într-o grădiniță de masă, de către specialiști și medici. El este un copil cu o evoluție spectaculoasă, verbal și independent în nevoile de bază.

În septembrie 2014, mama copilului l-a înscris la Grădinița Nr. 224 pe Radu, aducând la cunoștința personalului situația sa. De asemenea, aceasta a discutat cu educatoarea lui Radu despre copilul său, explicându-i progresele majore pe care acesta le-a înregistrat și oferindu-și sprijinul pentru micile aspecte legate de neatenția copilului sau nevoia sa de mișcare. Încă de la început, atitudinea doamnei educator a fost ostilă, spunându-i mamei că minorul ”nu are ce să caute în grădiniță pentru ca are probleme…nu stă locului…nu este atent și …până la urmă ori plecați dumneavoastră, ori plec eu”.

Din octombrie 2014 și pană la începutul anului 2015, lucrurile s-au acutizat, copilul fiind supus unor tratamente umilitoare, nebeneficiind de sprijinul şi adaptările necesare, iar părinţii fiind supuşi unor presiuni constante de retragere a copilului din grădiniţă. În acest sens, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), sesizată de CEDCD, a constatat absenţa măsurilor de adaptare şi neîndeplinirea unor indicatori obligatorii în ceea ce priveşte şcolarizarea unui preşcolar cu nevoi speciale.

Deşi, educatoarea în cauză a părăsit unitatea de învăţământ la scurt timp după sesizarea redactată de organizaţia noastră, CNCD constată prin decizia sa faptul că micuţul Radu a fost deopotrivă discriminat şi hărţuit, în sensul în care “o serie de drepturi ale copilului au fost atinse, între care se poate menţiona în primul rând DREPTUL LA DEMNITATE ŞI DREPTUL LA EDUCAŢIE DE CALITATE….fiind totodată creat un CADRU INTIMIDANT, OSTIL ŞI DEGRADANT FAŢĂ DE COPIL”.

Decizia CNCD în cazul micuţului Radu este de deosebit importantă pentru jurisprudenţa în materie nu numai din prisma faptului că instituie o amendă contravenţională şi constată fapta de discriminare şi hărţuire, ci pentru că introduce obligaţia referitoare la educaţia de calitate aşa cum prevede Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi. O victorie importantă pentru un copiii cu dizabilităţi, dar şi pentru Răducu şi familia.

Salutăm pe această cale decizia CNCD, dar nu putem să nu ne exprimăm îngrijorarea faţă de opinia separată exprimată de trei dintre membrii Consiliului Director al CNCD, care susţin şi promovează o perspectivă medicală, stigmatizatoare şi în vădit dezacord cu prevederile Convenţiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, invocând aşa-zisul pericol reprezentat de un copil de numai 5 ani, ale cărui  presupuse fapte reprobabile NU ar constitui o problemă în absenţa condiţiei de dizabilitate (îmbrânceli, aruncat jucării, stricat obiecte sanitare)”, declară Mădălina TURZA, preşedinte CEDCD.

Persoană de contact:

Madalina TURZA

Email: madalina.turza@cedcd.ro

Mob: 0737545955   

Fax: 021/7952465

 
Statistici: 813.326 vizite, 200.816 vizitatori unici şi 9 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5