Doua surori pe care sistemul le desparte

Două surori pe care sistemul le desparte

Bucureşti, 23 martie 2016. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul unei fetiţe de 8  ani din Judeţil Galaţi, diagnosticată cu tulburare de spectru autist (Sindrom Asperger), exclusă din Şcoala Gimnazială nr. 10, Petre Ţuţea din Galaţi.

În anul 2014, pe baza certificatului de orientare şcolară emis de CJRAE Galaţi, micuţa Adelina a fost înscrisă la clasa pregătitoare a Şcoalii Gimnaziale nr. 10 din Galaţi, împreună cu sora ei. Pe tot parcursul clasei pregătitoare, cele două surori au fost izolate şi supuse unui tratament diferenţiat de către învăţătoare, care a făcut în permanenţă presiuni asupra părinţilor de retragere a Adelinei din şcoală.

În ciuda dificultăţilor, părinţii au incercat să-şi menţină copii împreună în aceeaşi şcoală, inclusiv în clasa I. Începând cu anul şcolar 2015, lucrurile s-au acutizat, învăţătoarea micuţei Adelina interzicându-i acesteia să mai vină la şcoală. Mai mult decât atât, învăţătoarea a făcut toate demersurile pentru ca părinţii să o retragă pe Adelina din şcoală. Enumerăm cu titlu de exemplu: refuzul de a-i asigura un loc în bancă, refuzul de a dialoga cu asistenul personal al fetiţei şi cu părinţii, refuzul de a-i adapta curriculum-ul, jignirea şi izolarea atât a Adelinei, cât şi a sorei ei.

În acest context, părinţii s-au adresat conducerii şcolii, care a susţinut comportamentul învăţătoarei, refuzând explicit integrarea Adelinei în şcoală.

Toate aceste comportamente abuzive au avut repercusiuni severe asupra ambilor copii, atât din punct de vedere emoţional, cât şi comportamental, sora Adelinei, fiind în egală măsură izolată şi discriminată prin asociere cu aceasta.

La presiunea invăţătoarei şi a conducerii şcolii, părinţii au fost obligaţi să solicite transferul copiilor într-o unitate şcolară, în afara razei de domiciliu. Acest fapt îngreunează substanţial accesul copiilor la educaţie şi pune o povară suplimentară pe părinţi, care sunt nevoiţi să îi transporte zilnic cu taxiul la şcoala.

Suntem extrem de îngrijoraţi cu privire la situaţia celor două fetiţe din Galaţi, cu atât mai mult cu cât aceste cazuri nu reprezintă o excepţie, ci un fenomen la nivelul sistemului de educaţie românesc. În ciuda eforturilor CEDCD şi a numeroaselor decizii ale CNCD, care sancţionează discriminarea în cazul copiilor cu dizabilităţi, Ministerul Educaţiei refuză în continuare să ia orice măsură de prevenire şi sancţionare a acestor fapte. Noi vom continua lupta pentru drepturile acestor copii şi vom apela la toate mijloacele legale, dar şi la forurile internaţionale pentru ca Ministerul Educaţiei să-şi asume incluziunea copiilor cu dizabilităţi, care este o obligaţie şi nicidecum o opţiune”, declară Mădălina TURZA, prşedinte CEDCD.

Persoană de contact:

Madalina TURZA

Email: madalina.turza@cedcd.ro

Mob: 0737545955

Fax: 021/7952465

 
Statistici: 736.648 vizite, 180.186 vizitatori unici şi 4 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5