Denisa „marul stricat” al unei clase din Onesti

Denisa, „mărul stricat” al unei clase din Oneşti

Bucureşti, 19 aprilie 2016. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a sesizat astăzi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în cazul unei fetiţe de în vărstă de 15 ani, victima unor tratamente umilitoare în Școala Gimnazială Ghiță Mocanu din Onești, Judeţul Bacău.

Denisa este diagnosticată cu hipoacuzie şi o uşoară formă de dizabilitate intelectuală. Fetiţa este încadrată în gradul de dizabilitate accentuat şi are certificat de orientare școlară emis de CJRAE Bacău către învățământul în școala de masă, pentru clasele VI-VIII, având dreptul la curriculum adaptat și profesor de sprijin.

Prin efortul deosebit al părinţilor, Denisa a absolvit clasele I-IV în şcoala de masă, însă o dată cu intrarea în clasa a V a doamna dirigintă a înţeles să pună presiune asupra prinţilor pentru a-şi retrage copilul din şcoală. Dincolo de actele constante de marginalizare, ameninţarea cu repetenţia şi refuzul categoric de a-i adapta programa şcolară conform normelor legale în vigoare, doamna dirigintă a încercat în mod sistematic să coalizeze părinţii pentru a solicita excluderea Denisei din şcoală.

Deşi conducerea şcolii a încercat să aplaneze conflictul, doamna dirigintă alături de mama unui elev din clasa Denisei au strâns semnături de excludere a fetiţei din şcoală. Mai mult decât atât, doamna dirigintă consideră că Denisa „este un copil de stat acasă, să se joace cu păpușile”, iar mama unui alt elev chemată de CEDCD în faţa Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării consideră că Denisa reprezintă o piedică în procesul de învățare al copiilor pentru testarea națională de la sfârștiul clasei a VIII-a.  Una din afirmațiile acesteia a fost : Dacă aveți un coș cu mere bune și puneți unul stricat, nu se strică toate?

În prezent, Denisa frecventează în continuare orele de curs ale școlii Ghiță Mocanu, Onești, iar atitudinea discriminatorie şi umilitoare a doamnei diriginte și a mamei în cauză continuă. În ciuda relațiilor bune din trecut, Denisa este acum izolată de colegii din clasă, stând singură în ultima bancă, ca urmare a conflictului dintre familie și dirigintă, care le-a format convingerea că există o deosebire fundamentală între aceștia și ea pe baza dizabilității.

Din păcate scenariul dramatic prin care trece Denisa ne este foarte cunoscut, însă două lucruri ne îngrijorează fundamental: pe de o parte faptul că în ciuda prevederilor legale şi a nenumăratelor acţiuni în instanţă pe care organizaţia noastră le-a derulat, Ministerul Educaţiei refuză cu obstinaţie să ia măsuri de prevenire a discriminării şi de incluziune a copiilor cu dizabilităţi. Pe de altă parte considerăm deosebit de îngrijorătoare agresivitatea părinţilor de elevi tipici, care aleg cu uşurinţă să discrimineze şi să instige la discriminare faţă de copiii cu dizabilităţi. Din această cauză organizaţia noastră a decis că asemenea atitudini nu mai pot fi tolerate şi, iată, părinţii care aplică astfel de tratamente sunt chemaţi în faţa instanţelor competente în solidar cu profesorii”, declară Mădălina TURZA, preşedinte CEDCD.

Persoană de contact:

Madalina TURZA

Email: madalina.turza@cedcd.ro

Mob: 0737545955   

Fax: 021/7952465

 
Statistici: 813.447 vizite, 200.888 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5