Conferinta -DE VORBA CU PARINTII

Conferința -DE VORBA CU PARINTII

 

București, 12 decembrie 2014. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), in parteneriat cu Universitatea Româno-Americana, a organizat vineri, 12 decembrie a.c. Conferința „DE VORBĂ CU PARINȚII – Situația drepturilor copiilor cu dizabilități în România”.

In considerarea Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, conferința și-a propus sa aducă în atenție situația drepturilor copiilor cu dizabilități din România la finele anului 2014, pornind de la cazuistica CEDCD, a principalelor tipuri de încălcări ale acestor drepturi, precum și a demersurilor necesare în acest sens.  

Astfel, doar în anul 2014, la nivelul CEDCD au fost înregistrate 387 de solicitări de consiliere și asistență din partea părinților. Principalele tipuri de încălcări de drepturi sesizate au vizat următoarele domenii:

Neacordarea gradului de handicap corespunzător

83

Neplata indemnizațiilor de asistent personal

74

Restricționarea accesului la educație

57

Absența educației adaptate și de calitate

53

Absența serviciilor de recuperare și intervenție timpurie

51

Absența/restricționarea accesului la servicii medicale

18

Altele

51

 

Trebuie precizat faptul că, deși în topul solicitărilor cu privire la încălcarea anumitor drepturi se află aspecte legate de gradul de handicap și neplata îndemnizațiilor, în peste 85% din totalul solicitărilor, părinții au sesizat probleme legate de dreptul la educație.

În acest context, precum și cu resursele limitate ale unei organizații nonguvernamentale, CEDCD a furnizat asistență după cum urmează:

·   consiliere și asistență directă (față în față) -  44 de cazuri;

·   consiliere online în 267 de cazuri;

·   consiliere telefonică în 76 dintre cazuri

·   21 de contestații la încadrarea în grad de handicap

·   1 decizie definitiva – Curtea de Apel Craiova – grad de handicap

·   33 de plângeri privind neplata îndemnizațiilor

·   28 de sesizări la nivelul inspectoratelor școlare privind restricționarea accesului la educație

·   2 sesizări inspectorate școlare privind adaptarea curriculară și de examinare

·   2 plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

·   Medierea relației cu reprezentanții școlari

·   Identificarea de soluții în zona privată pentru situații medicale complexe

 

In ceea ce privește repartizarea geografică a situațiilor de încălcări de drepturi ale copiilor cu dizabilități, analiza efectuată a reflectat următoarele:

  

”Aceste cifre nu reflectă doar efortul organizației noastre, ci un fenomen masiv de încălcare a drepturilor copiilor cu dizabilități în România. În condițiile în care 387 de solicitări ale părinților s-au îndreptat doar către o organizație nonguvernamentală, acest fapt traduce absența rolului activ al autorităților de a-și îndeplini misiunea. Ne dorim ca prin acest demers să tragem un semnal de alarmă cu privire, în special, la dreptul la educație al copiilor cu dizabilități, care reprezintă punctul nevralgic al abuzurilor. Atragem atenția autorităților de resort asupra faptului că ratificarea Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități impune obligații clare și ferme privind educația incluziva”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

Informații de background:

În lume există aproximativ 1 miliard de persoane cu dizabilități, însumând un total de 15% din populația globului, iar 80% dintre aceștia trăiesc în țări aflate în curs de dezvoltare.

Cea mai mare parte a acestora se confruntă cu DISCRIMINAREA, ABUZUL și IZOLAREA.

Exemple: instituționalizare, absența educației, imposibilitatea angajării, refuzul dreptului de proprietate, refuzul dreptului de a lua decizii etc.

DISCRIMINAREA este larg răspândită, afectează oameni din toate sferele sociale.

În România, numărul total al persoanelor cu dizabilități este 709.216, 70.647 fiind copii, iar 31.132 dintre aceștia sunt neșcolarizați.

Dintre copii cu dizabilități înregistrați, 1.760 sunt încadrați în grad de handicap ușor; 20.121 sunt încadrați în grad de handicap mediu; 13.861 sunt înregistrați ca având grad de handicap accentuat, iar 34.905 de copii sunt încadrați în grad de handicap grav.

 

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Fax: 0217952465

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 736.655 vizite, 180.189 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5