Copiii cu dizabilitati si copiii romi stigmatizati de reprezentanti ai sistemului de educatie

Copiii cu dizabilități și copiii romi stigmatizați de reprezentanți ai sistemului de educație

Bucuresti, 10 septembrie 2014. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) a sesizat astăzi, 10 septembrie, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la publicarea unei serii de articole cu caracter profund discriminator la adresa copiilor cu dizabilități din România în cadrul unui jurnal regional.

Aricolele redactate în perioada aprilie-mai 2014 conțin deopotrivă afirmații în nume propriu ale jurnalistului, precum și declarații oficiale ale unor lideri sindicali din educație și reprezentanți ai unei unități de învățământ special, care aduc atingere gravă dreptului la demnitate al copiilor cu dizabilități prin aprecieri de tip propagandist și ofensator, de natură să favorizeze o percepție ostilă și degradantă a acestora la nivelul societății.

”...ei pot să lovească, şi au o forţă incredibilă. La orice oră din zi şi din noapte, un astfel de copil este plin de echimoze. Noi am avut un copil venit la evaluare, de tip autist, nevăzător. Eram doi adulţi care îl ţineam, să nu se lovească şi să nu lovească pe alţii. A reuşit să se smulgă din mâinile noastre şi să-şi tragă doi pumni.. Avem o colegă însărcinată în şcoală, profesor de engleză şi care vine şi spune: „Cum mă duc să fac ore, pentru că eu am pierdut deja o sarcină? Ce fac dacă sunt lovită de copil şi îmi pierd şi această sarcină? Pe mine cine mă protejează?”

Totul pentru că această doamnă, .... are ..un copil pe care a vrut să îl integreze în învăţământul de masă şi nu a fost primit, pentru că nu se poate ca un copil cu Down şi cu elemente de autism, ... să fie dus într-o şcoală de masă.... unde să beneficieze de drepturi care sunt de 5-6 ori mai scumpe decât se întâmplă acum, (in scolile speciale)

”... Copilul intră în şcoala de masă cu deficienţe şi iese de acolo handicapat. Asta e o diferenţă pe care o crează părinţii care nu acceptă că ai lor copii au deficienţe

Câte proiecte şi programe s-au făcut din 1990 încoace cu integrarea romilor? Este un grup distinct, care poate fi cumva asimilat cu persoanele cu deficienţe. Unde am ajuns, în afară de banii care s-au pompat la greu, de locurile speciale la admitere sau în alte părţi, care, de cele mai multe ori, nu se ocupă? Integrarea nu se face cu forţa şi nu peste noapte!”

Prea puţini copii români ne mai calcă pragul, din cauza celor de etnie romă. Mulţi părinţi îşi mută copiii de aici, din cauza romilor. O clasă mixtă cu copii români şi romi e un dezastru. Se plâng că vin murdari, au păduchi sau miros urât

Extrasele de declarații aparțin unui lider sindical din învățământ și cadru didactic, unui director de școală specială și unui profesor psihopedagog.

În condițiile în care cercetările în domeniu indică reticența crescută populației față de persoanele cu dizabilități, semnatarii acestor declarații augmentează ideea de caracter violent, de limitări și incapacitate de integrare și trai în mijlocul comunității, inducând în mod evident iminența pericolului pe care acești copii o reprezintă în societate.

De asemenea, un aspect deosebit de grav și profund discriminator pentru ambele categorii, il reprezintă asocierea categoriei copiilor romi cu cea a copiilor cu dizabilități într-o categorie mai largă stigmatizată deoarece reprezintă, în opinia semnatarilor, o formă de pericol social.  Astfel, conform opiniei semnatarilor, ambele categorii de copii pun în pericol cadrele didactice și conduc la părăsirea școlilor de către copii tipici/români, dat fiind faptul că elevii cu dizabilități sau romi ”vin murdari, au păduchi...miros urât”, iar copiii cu dizabilități sunt violenți și extrem de periculoși.

Autorii acestor declarații trasează fără jenă și discernământ hotare etnice și medicale între copii și își permit  fără nicio jenă să stabilească categorii stigmatizate, să genereze teamă și ostilitate față de acești copii în rândul populației. O astfel de atitudine propagată public în mass media are consecințe extrem de grave pe cel puțin două planuri: pe de o parte generează teamă și respingere față de copiii cu dizabilități, iar pe de altă parte aduce o gravă atingere dreptului la demnitate al acestor copii și al părinților lor. Acești oameni trebuie să înțeleagă că discursul instigator la ură nu poate fi tolerat și trebuie să suporte consecințele acțiunilor lor”, declară Mădălina Turza, președinte CEDCD.

 E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 739.917 vizite, 180.664 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5