Proiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati DEPUS IN PARLAMENTUL ROMANIEI

Proiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati DEPUS IN PARLAMENTUL ROMANIEI

 

București, 2 APRILIE 2014. Proiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati a fost depus in Parlamentul Romaniei. Cu 29 de initiatori de la toate formatiunile politice din Parlament, proiectul de lege propus de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si Coalitia O singura Voce pentru Dizabilitate a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si inaintat catre Senat, vineri, 31 martie 2014.

Scopul acestui act normativ este de a diminua numărul de asistați social prin investiția în servicii de intervenție si educatie incluziva.

Valoarea adăugată a acestui proiect este reprezentată de înrădăcinarea lui în nevoile reale ale copiilor cu dizabilități, precum și de faptul că reușește să sistematizeze și să înglobeze prevederile fundamentale din legislația internațională în domeniu la care România este parte.

Practic, acest proiect propune o regândire a sistemului de protecție a copilului cu dizabilități orientată pe dezvoltarea serviciilor specializate în vederea creșterii gradului de autonomie al copiilor cu dizabilități și vizeaza in principal:

  1. Definirea și clasificarea categoriilor de dizabilități în conformitate cu reglementările internaționale
  2. Reglementarea stabilirii condiției de dizabilitate la copii
  3. Reglementarea Certificatului de Dizabilitate
  4. Reglementarea intervenției timpurii
  5. Reglementarea accesului la educație al copiilor cu dizabilități
  6. Alte aspecte și reglementări privind: Accesibilizarea mediului fizic și informațional, Masuri afirmative, Accesul efectiv la justiție, Măsuri antidiscriminare, Sănătate și Reabilitare, Monitorizare etc.

Drumul pana la acest punct a fost unul extrem de anevoios. A fost nevoie de o ampla coagulare a parintilor de copii cu dizabilitati, de multa munca si vointa. Ne bucuram ca vocea noastra a fost auzita de legislativul romanesc. Doresc sa multumesc pe aceasta cale doamnei Liliana MINCA, Presedinte al Comisiei pentru Egalitate de Sanse a Camerei Deputatilor si celor 29 de initiatori, care au avut deschiderea si taria de a face un pas in fata pentru o schimbare de subtanta in viata zecilor de mii de copii cu dizabilitati. Suntem constienti ca urmeaza o serie de etape ale procesului legislativ, insa ne exprimam speranta ca membrii legislativului se vor apleca cu seriozitate si deschidere asupra nevoilor noastre, intelegand ca dezideratul nostru major este ca ei, copiii cu dizabilitati sa nu perpetueze lantul asistarii sociale”, declara Madalina TURZA, presedinte CEDCD.

 

Mai multe detalii despre proiectul de lege si initiatori puteti gasi AICI

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 736.655 vizite, 180.189 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5