Un nou precedent o noua victorie pentru drepturile copiilor cu dizabilitati

Un nou precedent, o noua victorie pentru drepturile copiilor cu dizabilități

Bucureşti, 27 martie 2014– Decizia Curţii de Apel Craiova – o nouă decizie favorabilă pentru drepturile copiilor cu dizabilități.

Curtea de Apel Craiova a dat câştig de cauză irevocabil micuţei Maria şi familiei ei în demersul de contestare a încadrării în grad de handicap.

Maria are aproape 2 ani şi Sindrom Down. În umă cu un an de zile părinții fetiței au parcurs procesul anevoios de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap. Deși aceștia au pus la dispoziția Comisiei de Evaluare documentația care atestă tipul dizabilității și nevoia de supraveghere permanentă, DGASPC Dolj a decis că micuța Maria nu poate primi gradul „grav”, în ciuda faptului este total dependendă de părinţi, face recuperare motorie constantă şi necesită îngrijire de specialitate.

Practic, acordarea gradului ”grav” atestă necesitatea existenței unui însoțitor permanent pentru copilul cu dizabilitate, care nu este independent și necesită existența unui adult care să îl sprijine în activitățile zilnice.

Familia micuţei, susţinută de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), a contestat încadrarea injustă realizată de DGASPC Dolj, iar după mai multe termene, Curtea de Apel Craiova a respins recursul DGASPC, formulând o decizie irevocabilă în favoarea micuței.

Există la nivelul DGASPC – urilor o practică constantă de evaluare restrictivă și tendențioasă a copiilor cu dizabilități în vederea încadrării în grad de handicap, urmărindu-se cu precădere limitările financiare și nu nevoile reale ale copiilor.

Aceasta este a doua decizie irevocabilă pe care părinții de copii cu dizabilități au obținut-o cu sprijinul CEDCD pe linia incadrării în grad de hanicap, alte numeroase dosare fiind pe rolul instanțelor de judecată.

CEDCD atrage atenţia asupra faptului că există pe de o parte o problemă serioasă la nivel de legislație în ceea ce privește încadrarea copiilor cu dizabilități în grad de handicap, iar pe de altă parte, chiar în limita prevederilor existente, încadrarea copiilor cu dizabilități trebuie să urmărească gradul de autonomie al acestora și nicidecum limitările financiare.

„Alocaţia de stat pentru copilul cu dizabilitate şi îndemnizaţia de insoţitor nu sunt un favor acordat copiilor cu dizabilităţi şi nici rezultatul bunăvoinţei unei comisii de evaluare. Ele reflectă gradul de dependenţă faţă de un părinte şi natura nevoilor speciale de creştere şi îngrijire. În absența unui sistem funcțional de servicii de specialitate, indemnizatia de însoțitor reprezintă singura posibilitate de accesare a terapiilor esențiale în dezvoltarea copilului cu dizabilitate. Încurajăm toți părinții de copii cu dizabilități care necesită îngrijire permanentă să nu accepte încălcarea drepturilor copiilor lor și să se adreseze instanțelor de judecată. Deciziile DGASPC pot fi contestate în termen de 30 de zile de la emitere la Tribunal.”, declară Mădălina TURZA, preşedinte CEDCD.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) salută decizia Curţii de Apel Craiova şi îşi exprimă speranţa că şi în viitor drepturile copiilor cu dizabilităţi vor face obiectul unei aprecieri juste, atât în litera, cât şi în spiritul legii.

 

Persoană de contact: Madalina Turza

  E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

www.cedcd.ro/old

   

 
Statistici: 736.653 vizite, 180.187 vizitatori unici şi 5 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5