Campania TU ESTI VOCEA COPILULUI TAU

Campania TU ESTI VOCEA COPILULUI TAU

Bucuresti, 17 februarie 2014. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si Asociatia pentru Dravet si Alte Epilepsii Rare lanseaza campania de informare TU ESTI VOCEA COPILULUI TAU.

Campania se adreseaza parintilor de copii cu dizabilitati si urmareste informarea si capacitarea acestora in vederea sesizarii actelor de discriminare, abuz fizic, psihic si emotioanal indreptat impotriva copiilor lor, in scolile speciale.

Prin intermediul acestei campanii punem la dispozitia parintilor instrumentele necesare redactarii de sesizari si plangeri catre autoritatile competente. De asemenea, vom sustine prin consiliere si informare parintii in vederea demararii procedurilor administrative sau juridice.

Ne dorim ca parintii de copii cu dizabilitati sa inteleaga faptul ca in scolile speciale si in societate, in general, copii lor au drepturi egale cu ai tuturor copiilor. Abuzul fizic, psihic, sau emotional, neglijenta, izolarea copilului constituie fapte pedepsite de legislatia in vigoare.

Incurajam parintii sa urmareasca urmatorii indicatori: click AICI PENTRU DOCUMENT

1. Copilul este izolat intr-o alta incapere

2. Copilul prezinte urme fizice de agresiune 

3. Copilul este agitat, anxios, se sperie la apropierea unui adult, se auto-agreseaza (isi da palme, se trage de urechi)

4. Copilul prezinta semne de nervozitate la plecarea spre scoala

5. Copilul face gesturi pe care nu le-ati mai intalnit si care reflecta un comportament deviant

6. Copilul prezinta stari de somnolenta sau absenta

7. Copilul prezinta alergii inexplicabile pe piele (ele pot fi efectul advers al anumitor sedative)

8. Copilul prezinta reactii extrapiramidale (miscari necoordonate, tresariri, intepeniri ale membrelor) - pot fi efectele adverse ale anumitor neuroleptice

Indiferent daca acgresiunile fizice sau verbale au fost realizate de un cadru didactic sau de alt copil in incinta scolii, cadrele didactice sunt in egala masura responsabile.

Daca ati observat unul sau mai multi dintre indicatorii de mai sus la copilul dumneavoastra, va rugam sa aveti in vedere urmatorii pasi: 

1. Fotografiati zonele cu leziuni 

2. Efectuati o constatare medico-legala (agresiuni fizice) - detalii exacte AICI

3. Contactati un psiholog intependent pentru evaluare psihologica 

4. Depuneti Sesizare direct la Inspectoratul Scolar de care apartineti - model AICI

5. Depuneti plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria de unde sunteti arondati - model AICI

Inregistrarile video si audio, precum si fotografiile pot constitui un instrument extrem de util in probarea agresiunii impotriva copilului dumneavoastra.

TU ESTI VOCEA COPILULUI TAU!

Pentru sprijin si informatii suplimentare: madalina.turza@cedcd.ro/old sau 0737545955

TACEREA PERPETUEAZA ABUZURILE

NOTA: Orice organizatie nonguvernamentala din Romania cu mandat pe linia dizabilitatii se poate ralia Campaniei TU ESTI VOCEA COPILULUI TAU printr-un mail la: office@cedcd.ro/old Numele asociatiilor partenere vor fi promovate in cadrul campaniei.

 
Statistici: 736.653 vizite, 180.187 vizitatori unici şi 5 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5