Plangere penala impotriva cadrelor didactice din Scoala Speciala nr11

Bucureşti, 14 februarie 2014. Subsemnata Madalina TURZA, președinte al Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) si mamă a unei fetițe cu Sindrom Down în vârstă de 9 ani, am depus astăzi, 14.02.2014, plângere penală împotriva cadrelor didactice din Școala Specială Nr. 11, clasa pregătiotoare A pentru lovire și rele tratamente aplicate fiicei mele.

La data de 22 ianuarie 2014, fiica mea a fost agresată verbal și fizic de către cadrele didactice prezente în clasă, în cadrul programului școlar la Grupa Pregătitoare A. Agresiunile fizice la care a fost supusă fiica mea sunt susținute prin certificatul medico-legal eliberat de Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici.

Conform constatărilor din Certificat, fetița mea prezenta la data mai sus menționată următoarele vătămări:

- braț lateral drept – mai multe echimoze violacei, neomogene, între 3/2 cm și 05/0,5 cm, pe o zonă de 6/4 cm,

- față dorsală mâna stângă, 4 excoriații acoperite parțial de crustă hematică între 0,3/01 cm.

Concluzia examenului medico-legal arată că minora în cauză prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce la data de 22.01.2014 prin lovire cu un corp dur.

Dincolo de traumele fizice suferite de fiica mea, evalurile psihologice, dar și observația personală indică comportament post-traumatic evident, manifestat printr-o serie de indicatori nespecifici comportamentului și personalității sale.

Conform raportului de evaluare psihologică, fiica mea, prezinta: ”modificari ale comportamentului, in sensul în care a suferit o agresiune (...retrasă, nu dorea sa comunice, era speriata, pentru ca apoi cu ajutorul familiei si al terapeutilor sa revina la comportamentul sau normal). Această succesiune de comportamente s-a produs in doua momente pe parcursul celor 15 zile. Aceste schimbari de comportament denota suferinta din partea copilului a unei agresiuni (indiferent de ce natura: psihica, fizica, verbala).”

Încă de la începerea cursurilor în cadrul Școlii Speciale Nr. 11, atât eu, cât și soțul meu am fost permanent îndemnați să-i administrăm fiicei noastre tratamente neuroleptice în vederea sedării, în ciuda faptului că am precizat constant faptul că are probleme cardiace. În acest sens, ne-au fost prezentate constant cazurile de ”succes” ale celorlați elevi, care sedați fiind sunt ”liniștiți” și ”cuminți”.

În contextul în care fiica mea este înscrisă într-o școală specială, conform Orientării CMBRAE, unde rolul cadrelor didactice este să cunoască și să adreseze nevoile speciale ale copilului cu dizabilități, în completarea actului educațional, în contextul în care minora este în situația unei triple vulnerabilități, respectiv aceea de copil cu dizabilitate non-verbal, aceasta este agresată fizic și verbal de cadrele didactice deoarece, în absența sedării acestea, sunt nevoite să răspundă cerințelor fișei postului, respectiv să aplice metode de psihopedagogie specială, ceea ce din punctul lor de vedere, este un efort prea mare.

Considerăm că agresarea unui copil de către un cadru didactic în timpul orelor de curs reprezintă o faptă extrem de gravă, cu incidență în legea penală și civilă, care denotă încă o dată tratamentul inuman și degradant constant la care sunt supuși copiii cu dizabilități.

”În ultimii 3 ani am apărat drepturile a sute de copii cu dizabilități aflați în situații de discriminare sau abuz, am facut plângeri, sesizări, acțiuni în instanță, am denunțat și am obținut decizii definitive. Am încercat să mă obișnuiesc cu ideea că nu există servicii, că nu există un sistem de educație adecvat nevoilor lor și am încercat să schimb ceva. Astăzi, însă, sistemul mi-a declarat război personal. Copilul meu a fost bătut. Copilul meu a fost chinuit. Copilul meu nu a putut sa-mi spuna. A terbuit sa apară urme fizice ca să-i ințeleg suferința. Pentru ea și pentru miile de copii cu dizabilități din țara asta care trăiesc aceleași lucruri, limita toleranței mele a fost depășită. Nu voi ezita să mă folosesc de toate mijloacele legale existente pentru ca vocea lor să fie auzită dincolo de tăcerea la care sunt condamnați de sistemul din România.”

 

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 736.654 vizite, 180.188 vizitatori unici şi 2 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5