CEDCD si Interigts au pus bazele primei retele informale de juristi din Romania pentru protectia drepturilor copiilor cu dizabilitati

CEDCD și Interigts au pus bazele primei rețele informale de juriști din România pentru protecția drepturilor copiilor cu dizabilități

Bucureşti, 12 noiembrie 2013. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) și Interights au organizat în perioada 16 – 17 noiembrie 2013 Seminarul de pregătire ”Drepturile copiilor cu dizabilitati – de la teorie la practică”.

Lucrările seminarului s-au desfășurat în marja parteneriatului dintre cele două organizații și au reunit 15 juriști, care au dezbătut aspecte fundamentale ale accesului la educație al copiilor cu dizabilități din România.

Reprezentanții CEDCD au prezentat participanților prinipalele direcții stabilite de Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, o nouă abordare a conceptului de acces la educație din perspectiva egalității înțelese în sfera drepturilor omului, precum și aspecte relevante ale politicilor europene în domeniul dizabilității.

Reprezentantul Interights, a adus în dezbatere problematica dreptului la educatie in dreptul international al drepturilor omului din perspectiva litigării strategice.

De asemenea, participanții la seminar au beneficiat de contribuția unor specialiști în domeniu pe marginea urmatoarelor problematici:

-   dreptului la educatie al copilului cu dizabilitati intelectuale in jurisprudenta instantelor nationale,

-   cazuistica interna si europeana privind dreptul la educatie al copiilor romi ca reprezentanți ai unei categorii vulnerabile,

-   instituționalizarea copiilor cu dizabilități,

-   profilul psihologic al copilului cu dizabilitati

- legislația naționala privind  discriminarea.

Dezabaterile au pus în evidență nevoia de coagulare a demersului de litigare privind drepturile copiilor cu dizabilități și importanța unui demers coerent și unitar în această direcție.

Seminarul a reunit avocați, consilieri juridici, juriști și expertți în domeniul drepturilor omului independenți sau din cadul unor organizații precum: Soros Budapesta, Centrul de Resurse Juridice, ECPI, PECS Romania, Don Orione etc.

Seminarul ”Drepturile copiilor cu dizabilitati – de la teorie la practică” a pus bazele primei rețele informale de juriști din România specializați în domeniul protecției drepturilor copiilor cu dizabilități, care își propune ca, prin schimb de experiență, bune practici și suport reciproc, să contribuie la articularea demersului de litigare în acest domeniu.

”Considerăm că această reuniune reprezintă un pas strategic extrem de important în demersul nostru de protecție a drepturilor copiilor cu dizabilități. Coagularea uor juriști cu expertiză sau interes în zona de drepturi ale omului este un demers fundamental pentru a ne asigura că drepturile acestor copii vor fi respectate și protejate, iar pentru aceasta nu vom ezita să ne folosim de toate mijloacele legale existente”,a declarat Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

Informaţii de background

[1]Interights este o organizatie neguvernamentala internationala cu sediul in Londra, care are drept obiectiv protectia drepturilor persoanelor cu dizabilitati prin initierea unor dosare strategice in instante interne si internationale, Mai multe informatii sunt diponibile la adresa www.interights.org.

[2]Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) este o organizaţie nonguvermanentală, dedicată protecției și promovării drepturilor copiilor cu dizabilități și a reprezentanților legali ai acestora (www.cedcd.ro/old).

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 736.652 vizite, 180.186 vizitatori unici şi 4 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5