Conferinta aniversara CEDCD Copiii nostri Victoriile noastre

Conferinta aniversara CEDCD - Copiii nostri, Victoriile noastre

COPIII NOȘTRI, VICTORIILE NOASTRE

Conferință aniversară - Rezultatele activității CEDCD - 2012

Cercetare privind accesul la educatie al copiilor cu dizabilitati

 

Astăzi, 15 iulie 2013, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) împlinește doi ani de existență și activitate.

Cu acest prilej, în cadrul Conferinței aniversare ”Copiii noștri, victoriile noastre”, care a avut loc la Biblioteca Națională a României, a fost prezentat Raportul anual de activitate al CEDCD, precum și rezultatele unei cercetări cu privire la situația și calitatea serviciilor de educație pentru copiii cu dizabilități din România, realizate la nivelul organizației noastre.

Astfel, pe parcursul anului 2012, la nivelul CEDCD au fost primite, 437 de solicitări de consiliere şi asistenţă juridică. Dintre cele 437 de cazuri preluate de CEDCD, 87 au necesiatat exclusiv îndrumare şi consiliere telefonică, 242 au fost soluţionate prin activităţi de consiliere redactare şi redactare a documentelor necesare obţinerii drepturilor pentru copii şi părinţi, 103 au fost soluţionate în faza administrativă, iar 5 dintre cazuri au fost soluţionate sau se află pe rolul instanţelor, al CNCD sau al Parchetului. Până în decembrie 2012, CEDCD a obținut 2 hotărâri definitive și irevocabile în instanță, cu decizii favorabile pe linia dizabilității intelectuale.

Cercetarea realizată de CEDCD pe un număr de 921 respondenți a urmărit identificarea nivelului de calitate și de adaptare al sistemului de educație la nevoile copiilor cu dizabilități din România, din perspectiva gradului de satisfacție al beneficiarilor indirecți, respectiv, părinții copiilor cu dizabilități.

Sumarul cercetării relevă faptul că:

  1. 74,2% dintre respondenții consideră că accesul copiilor cu dizabilități în învățământul de masă nu este asigurat, în sensul în care aceștia nu sunt primiți în unitățile de învățământ.
  2. 78,7% dintre respondenți consideră că programa de educație nu este adecvată nevoilor copiilor cu dizabilități
  3. 66,5% dintre respondenți nu au beneficiat și/sau auzit de existența cadrului didactic de sprijin/itinerant
  4. 66,5% dintre respondenți au declarat că nu au beneficiat de serviciile unui psiholog în cadrul unităților de învățământ
  5. 73,8% dintre respondenți susțin că nu au întâlnit niciodată o clasă sau grupă de copii cu dizabilități integrată într-o școală de masă
  6. 75,6% dintre respondenți au declarat categoric că nu sunt mulțumiți de calitatea sistemului de educație oferit copiilor cu dizabilități

Conferința aniversară ”Copiii noștri, Victoriile noastre” a reprezentat pentru noi, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, un moment simbolic deosebit de important deoarece marchează maturizarea unui efort organizațional intens, cristalizat în coagularea unui mesaj coerent privind drepturile copiilor cu dizabilități și punerea acestuia pe agenda publică de dezbatere”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

Cu acest prilej, domnul Valeriu ZGONEA, Președintele Camerei Deputaților a transmis prin intermediul doamnei deputat Gabriela PODAȘCĂ felicitările sale ”Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități pentru activitatea și determinarea sa, reflectată în peste 400 de cazuri de asistență juridică și o serie de precedente valoroase în instanță” şi a asigurat CEDCD de sprijinul sprijinul domniei sale ”pentru protecția și promovarea drepturilor copiilor cu dizabilități”

În egală măsură, invitații CEDCD, doamna Dore MARGARIT – reprezentant CNCD, doamna Cosmina SIMIAN – Director General DGAS – Primăria Municipiului București, doamna Adriana BORUNĂ, reprezentant al Bibliotecii Naționale a României, precum și domnul Eduard PETRESCU – Policy and Knowledge Coordinator – UNICEF au subliniat importanța respectării drepturilor copiilor cu dizabilități și necesitatea unui demers coerent și intersectorial pentru a asigura incluziunea efectivă a acestora.

 
Statistici: 813.464 vizite, 200.893 vizitatori unici şi 8 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5