Pentru ca este ”handicapat” un baietel de 7 ani nu are voie la scoala

Pentru că este ”handicapat” un baietel de 7 ani nu are voie la școală

București, 20 iunie 2013. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a depus plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la restricționarea accesului la educație al unui băiețel de 7 ani pe criteriul dizabilității.

Acesta este diagnosticat cu Sindrom Asperger, o tulburare de spectru autist. În luna ianuarie a acestui an, mama și-a înscris fiul la o școală din București, în urma altor încercări eșuate în acest sens. După stabilirea diagnosticului, mama copilului a informat cu privire la situația medicală a fiului ei pe învățătoare, consilierul școlii precum pe directorul acestei unități de învățământ.

În ciuda eforturilor învățătoarei, tensiunile au escaladat, transformându-se într-o situație abuzivă și discriminatorie la adresa micuțului Mark și a mamei sale. Astfel, pe fondul presiunii exercitate de părinții celorlalți copii din clasă, la data de 22.05.2013 directorul unității de învățământ a chemat-o pe mama copilului pentru a-i pune în vedere să-și retragă copilul de la școală, ocazie cu care a proferat o serie de jigniri și chiar amenințări la adresa acesteia și a copilului său.

Mai mult decât atât, o serie de părinți, cu sprijinul doamnei director au colectat semnături pentru eliminarea minorului din școală. Directorul unității de învățământ i-a pus în vedere mamei să-și retragă copilul pentru că altfel ceilalți copii vor părăsi școala, iar domnia sa nu este dispusă să piardă o clasă din această cauză. Pe parcursul acestor întrevederi, mamei i s-au adresat în repetate rânduri cuvinte jignitoare, de natură să lezeze demnitatea ei și a copilului, căruia i s-a spus ”handicapat”, ”nu desființăm clasa pentru un handicapat...bolnav”, etc.

Precizăm faptul că, deși termenul de ”handicapat” este încă utilizat în legislația în vigoare, în acest context, cât și pe parcursul ultimelor luni el a fost utilizat de director, cât și de părinți cu o profundă conotație peiorativă și jignitoare.

Totodată, menționăm că micuțul este dezvoltat normal din punct de vedere cognitiv, având chiar rezultate foarte bune la concursuri de matematică, are capacitate de exprimare verbală și nu este agresiv, dar deficiențele determinate de sindromul Asperger se manifestă în principal prin autoizolare și lipsa totală sau parțială a comunicării și relaționării cu cei din jur.

„Atragem încă o dată atenția instituțiilor de învățământ că accesul la educație al copiilor în general și al copiilor cu dizabilități este garantat prin legislația internă și internațională. Consider mai mult decât îngrijorătoare situația acestui copil, care nu face decât să dovedească că încălcarea dreptului la educație al copiilor cu dizabilități este un fenomen în România. Totodată doresc să subliniez faptul că instigarea la discriminare constituie o infracțiune prevăzută și pedepsită de legea penală. Cred cu tărie faptul că autoritățile, dar în egală măsură și părinții copiilor tipici trebuie să înțeleagă faptul că toți copiii au dreptul la educație indiferent de etnie, dizabilitate,boală sau alte particularități, fapt pentru care trebuie să respecte prevederile legale în vigoare”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități asistă cazul micuțului cu Sindrom Asperger și îl va monitoriza până la dobândirea efectivă a drepturilor acestuia.

Informații de background:

În ceea ce privește dizabilitatea minorului precizăm următoarele: la sindromul Asperger, din punct de vedere cognitiv copii sunt dezvoltati normal sau peste medie, avand probleme de relationare, ceea ce este valabil și în cazul lui acestui băiețel. Terapia comportamentala este terapia recomandata si mai ales integrarea in mediul scolar normal. Minorul are probleme de comportament în sensul în care nu stie sa reactioneze cu ceilalti copii si sufera foarte mult atunci cand cineva râde de el sau cand nu stie sa faca un lucru si vede ca ceilalti copii sunt mai indemanatici ca el.

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 818.959 vizite, 202.648 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5