ATAC DIRECT LA DEMNITATEA PERSOANELOR CU DIZABILITATI

ATAC DIRECT LA DEMNITATEA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

ATAC DIRECT LA DEMNITATEA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

Noul Ordin comun de încadrare în grad de handicap al persoanelor cu dizabilități – condamnare la moartea socială

 

București, 13 iunie 2013. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a luat act de noile prevederi ale Ordinului Comun al MMFES și al MS privind criteriile de încadrare în grad de handicap al adulților cu dizabilități, publicat în Monitorul Oficial din 30 mai 2013.

În acest context, dorim să ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la modalitatea în care instituțiile statului și factorii de decizie înțeleg să reglementeze problematica dizabilității în România. Este revoltător faptul că, în contextul în care societatea civilă face eforturi susținute de armonizare a legislației privind dizabilitatea la normele și principiile Convenției ONU privind Drepturile Copiilor cu Dizabilități, instituțiile cu atribuții în domeniu, formuleaza reglementări abuzive, care încalcă dreptul la demnitate al persoanelor cu dizabilități.

Stabilirea criteriului IQ sub 25 pentru acordarea gradului GRAV și instituirea dreptului de însoțitor la persoanele cu vârste peste 18 ani reprezintă un atac direct la o viață decentă a acestor persoane. Cu alte cuvinte, legiuitorul a înțeles că o persoană posedând IQ 26  este independentă și nu necesită suportul unui însoțitor.

”Considerăm abuzivă și discriminatorie această reglementare, care reflectă fie o înțelegere precară a noțiunii de dizabilitate, fie un gest de rea voință la adresa uneia dintre cele mai vulnerabile categorii ale societății. Deși mandatul CEDCD, nu vizează zona de adulți, considerăm că un tânăr de 18 ani cu IQ 26 nu poate fi considerat un adult independent, iar o astfel de reglementare nu va face decât să ducă la moartea socială a acestor persoane și a familiilor lor. Un tânăr cu IQ puțin peste 25 de cele mai multe ori este nonverbal și nu își poate asigura nevoile de bază”,declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

 

 

 E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 736.655 vizite, 180.189 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5