SFIDARE SI REA VOINTA IN CAZUL MICUTEI ALEXIA

SFIDARE ȘI REA VOINȚĂ ÎN CAZUL MICUȚEI ALEXIA

 

 

SFIDARE ȘI REA VOINȚĂ ÎN CAZUL MICUȚEI ALEXIA

Unii copii nu “corespund politicii” școlilor cu ștaif din România

 

București, 22 aprilie 2013. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a sesizat Inspectoratul Școlar al Municipiului București cu privire la restricționarea accesului la educație al micuței Alexia.

Alexia are 8 ani și 3 luni și este diagnosticată cu tumoare hipotalamică cu metastaze spinale, operată în urmă cu 4 ani, fiind încadrată în gradul grav de dizabilitate. În ciuda diagnostiucului, și prin eforturi uriașe ale părinților, în prezent micuța se află la un nivel de dezvoltare mentală în jurul vârstei de 6-7 ani, fiind verbală și independentă în mare parte a activităților sociale.

În acest context, mama fetiței a inițiat demersurile de înscriere a Alexiei în invățământul primar. Fiind vorba de un copil cu dizabilități, aceasta s-a adresat conform legii, Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE), care avea obligația de a emite o orientare școlară a micuței către școala de masă sau către școala specială. CMBRAE a evitat să realizeze orientarea transferând responsabilitatea asupra mamei de a identifica o școală “dispusă”să o primească pe micuța Alexia.

De bună credință, mama micuței, a facut 3 încercări succesive de a-și înscrie fiica la școală, ultima fiind la un Colegiu din București (unitate de care acestea aparțin cu domiciliul), soldate cu refuzuri categorice. Conducerea Colegiului bucureștean i-a comunicat mamei faptul că „politica” școlii nu permite încadrarea unui astfel de copil în unitatea sa de învățământ, chiar dacă beneficiază de însoțitor și, mai mult decât atât, prezența fetiței are potențial de a disturba procesul educațional deoarece „copiii s-ar uita la însoțitor și nu ar mai fi atenți la învățătoare”.

„Acesta este unul dintre multele exemple concrete ale dificultăților majore întâmpinate în mod curent de părinții copiilor cu dizabilități. Atragem atenția asupra faptului că mama minorei a fost victima unor încălcări flagrante ale drepturilor copilului ei atât la nivelul CMBRAE, cât și la nivelul Colegiului. Este inadmisibil faptul că în România anului 2013, drepturile copiilor cu dizabilități sunt încă considerate de autoritățile responsabile o formă de bunăvoință. Copiii cu dizabilități nu sunt și nu trebuie să fie obiectul milei publice. Ei sunt în egală măsură posesorii unor drepturi inalienabile instituite prin legislația națională și internațională. Cred cu tărie faptul că fiecare părinte trebuie să fie conștient de aceste drepturi și să și le revendice atunci când autoritățile tac sau sfidează. Este unicul mod de a construi un viitor de normalitate pentru copiii noștri”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități asistă cazul micuței Alexia și îl va monitoriza până la dobândirea efectivă a drepturilor acesteia.

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 739.915 vizite, 180.664 vizitatori unici şi 6 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5