Evenimentele O Singura Voce pentru Dizabilitate

Evenimentele O Singura Voce pentru Dizabilitate

 

COMUNICAT

Peste 3000 de voturi online in cateva ore

Pentru sansa la normalitate a copiilor cu dizabilitati

Bucuresti, 22 martie 2013. Reflectarea mediatica a evenimentelor organizate, joi 21 martie 2013, de catre Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), membru fondator al Coalitiei O Singura Voce pentru Dizabilitate, a generat un numar impresionant de semnaturi de sustinere a initiativei de modificare legislativa privind drepturile copiilor cu dizabilitati.

Peste 3000 de semnaturi online au fost inregistrate pe website-ul oficial al Coalitiei: www.osvd.ro in mai putin de 12 ore.

Simpozionul O Singura Voce pentru Dizabilitate, organizat la Palatul Parlamentului si mesajele de sustinere transmise de Presedintele Camerei Deputatilor, domnul Valeriu ZGONEA, doamna deputat Cristina NICHITA, precum si de reprezentantul UNICEF Romania, domnul Eduard PETRESCU, reflecta faptul ca problematica copiilor cu dizabilitati si drepturile acestora au devenit o prioritate pe agenda publica.

In aceeasi masura, marsurile publice organizate in 8 judete din tara si in Bucuresti de catre memebrii Coalitiei O Singura Voce pentru Dizabilitate reflecta o cagulare de substanta a societatii sivile si a parintilor de copii cu dizabilitati, care doresc o reforma profunda a sistemului de asitenta si protectie a copiilor cu dizabilitati si respect pentru drepturile copiilor lor, asa cum prevede Conventia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati.

Peste 100 de persoane au participat, ieri, 21 martie 2013 la Marsul O Singura Voce pentru Dizabilitate organizat de CEDCD in Bucuresti. Prinipalul mesaj al participantilor la manifestatie a fost: “Vrem DREPTURI, nu MILA”. Acces efectiv la educatie, curricula adaptata, manuale adaptatem profesori pregatiti, servicii medicale de depistare si monitorizare a dizabilitatii si a patologiilor asociate gratuite sunt doar cateva dintre revendicarile parintilor de copii cu dizabilitati.

Informatii de background

Coalitia O SINGURA VOCE PENTRU DIZABILITATE este o initiativa a Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si, pana in prezent, s-au raliat acestui demers 42 de organizatii nonguvernamentale din 18 judete ale tarii, precum si un numar  impresionant de parinti ai copiilor cu dizabilitati.

Prin intermediul acestei campanii Coalitia OSVD isi propune sa colecteze 100.000 de semnaturi pentru sustinerea proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati.Mai multe detalii despre Mandatul si Platforma Coalitiei, precum si despre modalitatea in care fiecare cetatean roman poate sustine prin vot aceasta initiativa, puteti afla pe website-ul oficial al Coalitiei OSVD: www.osvd.ro.

Cifrele oficiale ne spun ca in Romania traiesc aproximativ 700.000 persoane cu dizabilitati, dintre care 90.000 sunt copii. Desi este o cifra uriasa raportata la populatia Romaniei, ea nu reflecta realitatea profunda deoarece aceste cifre reprezinta doar numarul persoanelor inregistrate cu certificate de handicap. Experienta noastra ne arata ca mare parte a familiilor nu si-au inregistrat copiii din lipsa de informare, prejudecati si din cauza hatisului birocratic.

In 1 din 45 de familii din Romania exista 1 copil cu dizabilitati,iar sansele lor de normalitate in actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilitati nu beneficiaza de servicii medicale corespunzatoare, de terapii specializate si nu sunt acceptati in scoli si gradinite. Nu exista curicula adaptata, scoli accesibilizate, profesori pregatiti, iar abuzurile si discriminarile sunt un fapt cotidian.

Madalina TURZA

Presedinte CEDCD

Coordonator naţional al Coaliţiei OSVD

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

 
Statistici: 767.809 vizite, 187.012 vizitatori unici şi 4 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5