EXISTA DREPTATE Reparatie morala pentru micutul Davis

EXISTĂ DREPTATE! Reparaţie morală pentru micuţul Davis

 

EXISTĂ DREPTATE! Reparaţie morală pentru micuţul Davis

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării constată fapta de discriminare

 

Bucureşti, 6 februarie 2013. Astăzi, 6 februarie 2013, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a emis hotărârea în cazul micuţului Davis exclus din grădiniţa pe care o frecventa din cauza dizabilităţii şi reprezentat în cauză de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

Davis are 5 ani şi Sindrom Dravet, o formă rară de epilepsie. În luna septembrie 2012, mama micuţului Davis s-a adresat CEDCD pentru a sesiza situaţia degradantă şi umilitoare în care copilul ei a fost pus la grădiniţa pe care o fecventa. Conducerea grădiniţei, aşa cum a reţinut Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a creat „un cadru definit ca ostil şi intimidant” care a adus atingere sub aspect emoţional micuţului Davis şi a mamei sale, care s-a văzut forţată să îşi mute fiul la o altă grădiniţă.

Astfel, pe baza aspectelor semnalate de CEDCD şi a probatoriului depus, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat că „fapta sesizată constituie discriminare potrivit art. 2 alin. 5 din OG nr. 137/2000” şi a dispus sancţionarea părţii reclamate.

„CEDCD salută decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în această cauză extrem de delicată, în care demnitatea unui copil cu dizabilităţi poate fi reparată doar printr-o înţelegere profundă a noţiunii de dizabilitate şi a aspectelor de vulnerabilitate pe care aceasta o poate îmbrăca. Liberul acces la educaţie este un drept fundamental instituit prin acte internaţionale şi legi interne, care trebuie respectat cu sfinţenie. Această decizie constituie o reparaţie morală pentru micuţul Davis şi o speranţă pentru miile de copii cu dizabilităţi aflaţi în situaţii similare, ale căror voci nu sunt încă auzite”, declară Mădălina TURZA, preşedinte CEDCD.

Informaţii de background

La data de 3 septembrie 2012, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a preluat cazul micuţului Davis din Bucureşti. În acest sens, a facut demersurile de sesizare a CNCD, consiliere şi reprezentare a intereselor minorului în cazul de discriminare pe criterii de dizabilitate în raport cu dreptul la educaţie.

   

  E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 736.654 vizite, 180.188 vizitatori unici şi 6 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5