EDUCATIE CU BANDA ADEZIVA LA GURA

EDUCAŢIE CU BANDĂ ADEZIVA LA GURA

 

Bucureşti, 17 decembrie 2012. În România anului 2012, educaţia copiilor se realizează prin „dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a individualităţii umane” (Legea Educatiei Naţionale 1/2011), cu bandă adezivă la gură.

Luni, 17 decembrie 2012, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a fost sesizat cu privire la situaţia flagrantă a unui băieţel de 8 ani din Bucureşti, cu Sindrom Down, care este supus unei situaţii umilitoare şi degradante la şcoala generală pe care o frecventează.

Mihai este elev în clasa I a unei şcoli bucureştene de masă şi, în ciuda faptului că are Sindrom Down, după ani de efort individual al părinţilor micuţul este capabil să urmeze cursurile unei unităţi de învăţământ de masă.

Încă de la momentul înscrierii la şcoală mama micuţului a fost nevoită să accepte o serie de situaţii discriminatorii şi umilitoare la adresa fiului ei, fiind mutat de la o clasă la alta din cauza dizabilităţii sale. Mai mult decât atât, aceasta a aflat recent că fiul ei este lovit în mod repetat în timpul orelor de clasă peste faţă şi peste ceafă şi uneori i se aplică bandă adezivă la gură de către învăţătoare.

Suntem profund revoltaţi de această situaţie abuzivă şi umilitoare la care este supus un copil cu Sindrom Down într-o unitate de învăţământ din România anului 2012. Considerăm că asemenea acte nu numai că încalcă o serie de principii şi drepturi fundamentale, dar se înscriu chiar în sfera legii penale, iar ele trebuie sancţionate pe măsură. Asemenea situaţii nu sunt tolerabile, iar CEDCD va lua măsuri în consecinţă. Umilirea copiilor cu dizabilităţi trebuie să înceteze sub orice aspect şi în orice domeniu al vieţii sociale”, declară Mădălina TURZA, preşedinte CEDCD.

În acest context, CEDCD a sesizat Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti cu privire la situaţia micuţului cu Sindrom Down şi va lua toate măsurile necesare pentru ca drepturile acestuia să fie respectate.

 

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro/old

Mob: +40737545955

Tel/Fax: +40213110401

www.cedcd.ro/old

 
Statistici: 736.655 vizite, 180.189 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5