Untitled design-1Proiectul ÎNDRĂZNEȘTE – Toți copiii au dreptul la educație de calitate

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a demarat in noiembrie 2014 implementarea Proiectului ”Dignity, Access, Respect, Education for Children with Disabilities- D.A.R.E for Children with Disabilities”, proiect finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă – Inițiativa pentru Drepturile Omului.

Scopul acestui proiect este de a  facilita accesul nediscriminator al copiilor cu dizabilități la educație de calitate. Parintii isi vor putea face auzita vocea cu privire la calitatea educatiei copiilor lor in scolile speciale.

Principalele activități din cadrul Proiectului sunt:

Conferințele Regionale – Îndrăznește să lupți pentru copilul tău! – se adresează deopotrivă părinților de copii cu dizabilități, cadrelor didactice și specialiștilor în domeniu. In cadrul conferințelor sunt pune la dispoziția participanților informații relevante despre educația incluzivă, modalități practice de monitorizare și evaluare a calității educației în raport cu nevoile copilului cu dizabilitate, instrumente și metode de abordare a dizabilității din perspectiva diversității și a incluziunii, precum și metode practice de prevenire a discriminării.

– Prima cartografiere a sistemului de educație specială din România – prima cercetare la nivel național, care publică date concrete cantitative și calitative despre școlile speciale din România – numărul și localizarea școlilor speciale, numărul real al copiilor înscriși în școlile speciale, cadrele didactice existente, dotări, servicii puse la dispoziție copiilor cu dizabilități, bugetele școlilor speciale în raport cu serviciile oferite, costurile formale și informale ale educației unui copil cu dizabilități, accesibilizarea, adaptarea programelor, comunicarea și colaborarea cu părinții copiilor cu dizabilități.

– Primul mecanism de transparentizare a școlilor specialeSPUNE CE CREZI DESPRE ȘCOALA COPILULUI TĂU – chestionar online privind satisfacția părinților în raport cu școala specială în care învață copilul lor. Rezultatele anonimizate despre fiecare școală vor fi facute publice, astfel încât fiecare părinte să poată afla ce se întâmplă în fiecare școală specială din România.

Prima hartă interactivă cu informații relevante privind școlile speciale din Romania

Spune ce crezi despre școala copilului tău

Începand din luna februarie 2015, părinții de copii cu dizabilități pot să-și spună părerea despre școala copilului lor pe www.cedcd.ro – Spune ce crezi despre școala copilului tău –  prima platformă online care vizează evaluarea calității educației primite de copiii cu dizabilități în școlile speciale.

Astfel, orice părinte de copil cu dizabilitate din România va putea aprecia calitatea școlilor care au fost evaluate de alți prinți și va putea decide informat. De asemenea, orice părinte poate contribui personal cu propria evaluare a școlii în care învață copilul său aici.