CEDCD schimba in instanta orientarea unui elev cu CES de la scoala speciala la scoala de masa

CEDCD schimbă în instanță orientarea unui elev cu CES de la școala specială la școala de masă

Decembrie 2019

CEDCD schimbă în instanță, la Curtea de Apel București, orientarea școlară a unui elev cu CES de la școala de specială la școala de masă, după ce CJRAE Teleorman a refuzat să respecte legea și l-a orientat pe copil către școala specială. 

De la școala de masă la abandon școlar printr-o simplă decizie greșită

Într-un sat din Teleorman, un elev de clasa a V-a cu cerințe educaționale învăța în școala de masă, alături de colegii lui de până atunci, legea conferindu-i indiscutabil dreptul. Cu toate acestea, CJRAE Teleorman (autoritatea locală care decide unde învață copiii cu CES) a ales să îl orienteze școlar către școala specială, condamnându-l la izolare și segregare.

În ciuda acestui impediment, mama copilului a hotărât ca el să meargă în continuare la aceeași școală. La scurt timp, însă, bullying-ul față de elev s-a intensificat, atât din partea profesorilor, cât și din partea colegilor. Numai câteva luni în plus au mai fost necesare pentru ca băiatul să abandoneze școala.

CEDCD preia cazul și dă în judecată CJRAE Teleorman

Deși legea prevedea clar obligația CJRAE de a urma interesul superior al copilului și de a-l orienta către învățământul de masă, CJRAE Teleorman l-a orientat pe copil către învățământul special, considerând că nu este capabil să urmeze cursurile școlii de masă.

CEDCD, ca reprezentant al copilului, a dat în judecată CJRAE Teleorman, pentru a-l obliga să emită certificatul corect: cel de orientare către școala de masă. În primă instanță, am pierdut cazul la Tribunalul Teleorman, însă, în recurs, Curtea de Apel București a hotărât prin sentință definitivă să facă dreptate copilului și să oblige CJRAE Teleorman la orientarea acestuia către învățământul de masă.

În lipsa respectului pentru lege, incluziunea se obține în instanță

Constatăm cu regret că în lipsa respectului pentru lege, incluziunea unui copil cu cerințe educaționale speciale se obține în instanță.

CEDCD va continua să reprezinte copiii până când dreptul lor la educație va fi de necontestat și deplin respectat.

 
Statistici: 819.330 vizite, 202.805 vizitatori unici şi 5 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5