PETITIE ONLINE

campanie.de-clic.ro/scoli-speciale  

București, 5 aprilie 2017. Aproximativ 5.000 de persoane s-au raliat cauzei noastre în 4 zile, semnând Petița OPRIȚI ABUZURILE ÎN ȘCOLILE SPECIALE pe platforma de-clic. 5.000 de persoane susțin încetarea abuzurilor în școlile speciale și doresc un mecanism strict de monitorizare a acestor școli pentru prevenirea acestor tratamente inumane.

În ultimele zile, cu sprijinul valoros al mass media și al miilor de persoane care s-au mobilizat online, demersurile legale ale CEDCD au generat o serie de consecințe imediate:

  1. Unul dintre profesorii incriminați din Școala Specială nr. 4 din București și-a dat demisia,
  2. Avocatul Poporului a declarat că demarează investigații ca urmare a sesizării CEDCD,
  3. Organele de cercetare penală au demarat ancheta.
  4. Inspectoratul Școlar al Municipiului București a demarat o anchetă.

Dorim să subliniem însă, faptul că, deși o premieră, aceste măsuri/evenimente nu sunt nici pe departe suficiente. Reprezentanții sistemului de educație doresc să izoleze situația la nivelul unui singur vinovat, respectiv profesorul înregistrat cu ajutorul camerei ascunse.

Cazuri similare sau mult mai grave au loc în toate școlile speciale din țară, insă lipsa de transparență și caracterul închis al acestor școli fac extrem de greu de scos la lumină abuzurile și violențele din spatele ușilor închise.

Cu titlu de exemplu, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu ieri, 4 aprilie,  în cazul unei minore cu nevoi speciale, care ar fi fost abuzată sexual, de către pedagog, în incinta Liceului Tehnologic Special din comuna Ștefan cel Mare, județul Neamț. La școala specială de tip internat din Județul Bihor, au fost depuse zeci de plângeri penale rămase fără răspuns, iar recent există informații că adolescentele din școală sunt supuse unui tratament abuziv (injectabil) de prevenire a sarcinii.

Toate aceste abuzuri se petrec în școlile speciale în special din cauza lipsei de transparență:

  1. Părinții nu au acces în școală sau au acces limitat și în anumite condiții
  2. Școlile speciale sunt închise accesului oricărei alte persoane
  3. Nicio altă instituție, organizație sau autoritate nu are atribuții de control sau verificare în afară de Inspectoratele Școlare.
  4. Școlile speciale nu raportează către părinți sau alte instituții.
  5. Nimeni nu verifică activitatea de tip medical și administrarea de substanțe medicale copiilor în școli, în ciuda nenumăratelor sesizări de sedare și supra-administrare de neuroleptice.

***

Această petiție reprezintă calea prin care încercăm să determinăm Ministerul Educației și Guvernul României să emită un act normativ prin care să instaurăm un mecanism strict de monitorizare a acestor școli și de prevenire a abuzurilor.

Ne dorim ca pentru cei 30.000 de copii cu dizabilități izolați în școli speciale să avem cel puțin 30.000 de oameni, care spun: OPRIȚI ABUZURILE ÎN ȘCOLILE SPECIALE!

Avem nevoie de ajutorul vostru!

Vă mulțumim!

 

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități

Persoana de contact: Madalina Turza

E-mail: madalina.turza@cedcd.ro

Telefon: +1-612-458-4299

Facebook Call: Madalina Turza