Scoala de masa este si pentru copilul tau

Școala de masă este și pentru copilul tău!

A fi părintele unui copil cu dizabilități vine cu o serie de provocări, printre care și alegerea unei forme de învățământ potrivite nevoilor sale. Contrar concepției comune, conform căreia copiii cu dizabilități își au locul doar în școlile speciale, educația incluzivă vine cu o abordare aplicată pe individualitatea fiecărui copil pentru integrarea în școala de masă. Astfel, copiii vor  dobândi cunoștințe și deprinderi pentru o mai bună integrare în viață și societate, per ansamblu.

Iată 10 lucruri pe care trebuie să le aveți în considerare în momentul în care faceți alegerea de a vă înscrie copilul la școală:

 

 

 

 

  1. Învățământul de masă este deschis copiilor cu dizabilități, iar legea nu permite nimănui să le respingă înscrierea în școala de masă. Copiii cu dizabilități au DREPTUL la educație ca toți ceilalți copii, ceea ce presupune și educația în învățământul de masă. Înscrierea copiilor cu dizabilități în școlile de masă intră în sfera educației incluzive, iar acest sistem a fost testat și a dat rezultate în state precum Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie.
  2. Este recomandat să faceți o cerere scrisă de înscriere a copilului dumneavoastră la școala pe care o doriți.
  3. Odată înscris într-o școală specială, procesul NU este ireversibil! Un copil înscris inițial în școala specială poate trece la forma de școlarizare în învățământul de masă!
  4. Certificatul de orientare școlară și profesională se eliberează pentru a orienta copilul către învățământ de masă sau special, însă au, așa cum le sugerează și denumirea, rol orientativ în decizia finală a părinților. Un astfel de certificat se poate elibera maxim unul pe an și minim unul pe nivel de învățământ. De asemenea, contestarea acestui certificat se poate face în maximum 48 de ore de la data comunicării sub semnătură. Eliberarea certificatului de orientare școlară și profesională poate fi solicitată de părinte/tutore legal instituit sau școală.
  5. Cadrele didactice sunt obligate să adapteze programa școlară și să evalueze copilul dumneavoastră în funcție de tipul dizabilității și nevoile acestuia.
  6. Demersurile de excludere din clasă sau de refuzare a participării copilului la activitățile școlare sunt discriminatorii și o serie de cazuri au fost câștigate de părinți în acest sens la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
  7. Atunci când certificatul de orientare școlară recomandă profesor de sprijin, este important să solicitați și să faceți demersurile necesare pentru obținerea sprijinului acestui profesor în cazul în care nu vă este încă pus la dispoziție de școală.
  8. Este interzis școlii să nu pună la dispoziție materialele necesare adaptării copilului la mediul școlar sau să nu accesibilizeze mediul înconjurător al acestuia (rampe, echipament tehnic, toaletă etc). În acest sens, a existat o condamnare a Turciei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
  9. Nu cădeți victime ale fenomenului de bullying! Adresarea de insulte și intimidarea copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora este un fenomen frecvent în școlile de masă, dar nu cedați în fața acestei presiuni. Copilul își poate face prieteni dacă incluziunea este încurajată de învățător. Bullyingul duce la discriminare, care poate face obiectul unui proces la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
  10. Încercați să vă formați parteneri în acest proces. Nu toată lumea deține informații despre conceptul de incluziune, însă o discuție amicală cu alți părinți și cadrele didactice le poate schimba fundamental perspectiva. Astfel, copilul poate beneficia de prezența însoțitorului personal la ore.

În final, trebuie să țineți cont în primul rând de interesul superior al copilului și de nevoile acestuia. După o cântărire clară a situației, prin înscrierea copilului dumneavoastră într-o școală de masă, veți fi contribuit la formarea și consolidarea unui sistem de educație incluzivă, în care copiii cu dizabilități au o șansă la integrare.

Pentru nelămuriri privind dispozițiile legale și drepturile copilului dumneavoastră la înscrierea la școală, ne puteți scrie la adresa: legal@cedcd.ro.

 
Statistici: 736.655 vizite, 180.189 vizitatori unici şi 3 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5