Legislatie europeana

 

Legislatia europeana in domeniul dizabilitatii graviteaza in jurul a doua instrumente majore: Carta Europeana a Drepturilor Omului si Conventia Natiunilor Unite pentru Drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la nivelul Uniunii Europene prin Decizia Consiliului 2010/48/EC din 26 noiembrie 2009.

Pe langa aceste instrumente, cunoscute sub numele de legislatie primara, la nivelul Uniunii Europene au fost promulgate de-a lungul timpului o serie de acte normative, care reglementeaza sfera dizabilitatii din mai multe perspective. Acestea reprezinta legislatia secundara pe care Consiliul sau Comisia le pun la dispozitia statelor membre pentru a veni in intampinarea nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilitati.

Iesind din sfera legislativa, Uniunea Europeana propune o sefera larga de politici prin intermediul unor documente strategice precum: Strategia Euiropeana pentru Dizabilitate 2010-2020: Un angajament reafirmat pentru o Europa fara bariere,planurile subsecvente de actiune, recomandari, propuneri si comunicari catre statele membre.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati pune la dispozitia celor interesati o gama larga de documente si materiale legislative si de politici, prin intermediul Centrului de Informare si Documentare al CEDCD. O parte a acestora poate fi descarcata in format electronic de pe website-ul www.cedcd.ro/old, iar in ceea ce priveste documentele ample sau de nisa, va rugam sa va adresati expertilor nostrii pe linie de Aquis comunitar la office@cedcd.ro/old

Ei va pot pune la dispozitie materialele si va pot oferi clarificari pe marginea legislatiei si politicilor europene in materie de dizabilitate. 

Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene

Conventia Natiunilor Unite pentru Drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la nivelul Uniunii Europene prin Decizia Consiliului 2010/48/EC din 26 noiembrie 2009

Strategia Europeana pentru Dizabilitate 2010-2020: Un angajament reafirmat pentru o Europa fara bariere

 
Statistici: 813.472 vizite, 200.898 vizitatori unici şi 5 vizitatori online
Statistici T5 Statistici T5